Je čas bilancovať. Už o roku 2020 sme písali, že bol mimoriadne ťažký a pre gastroscénu asi najhorší v novodobej histórii. A to sme ešte nevedeli, že rok 2021 bude ešte ťažší. Na prelome rokov každoročne usporadúvame veľkú anketu medzi pivovarníkmi. Tejto tradícii sme ostali verní aj tentokrát. Dnes sa za rokom 2021 obzerá a plány na ďalšie obdobie prezrádza Peter Novotný, konateľ spoločnosti a hlavný sládek pivovaru Buchvald.
Asi sa zhodneme na tom, že pre pivovary bol rok 2021 jedným z najťažších za posledné desaťročia. Ako ste ho vnímali?
Jednoznačne to bolo najťažšie obdobie. Ide o to, že so zatváraním teraz na jeseň sme už fakt nepočítali. Tu prvú vlnu sme zvládli v podstate v pohode, tak ako som raz spomínal ako správny gazda s nejakou normálnou rezervou aj doma prežije, u nás to bolo rovnaké. Druhá vlna to už bola nepríjemná vec.
Všetko čo sme mali v rezerve na rozšírenie technológie – ležiackych tankov, sme použili a teraz počas tretej vlny to už je katastrofa. Konštatujem, že cez leto sa ideme zodrať, aby sme jeseň a jar vôbec prežili. Nie je to normálna situácia, ak si uvedomíte prevádzky, teda naši odberatelia boli zatvorené v roku 2020 šesť mesiacov a v roku 2021 sedem mesiacov (u nás sa otváralo 31.5. a zatvárali sme ako čierny 1.11.).
Takto sa ďalej nedá fungovať. Taktiež obrovský problém vidím v tejto zložitej situácii v enormnom zdražovaní vstupov a to od surovín cez obrovský nárast cien energií. Prišlo to veľmi nevhod práve v tejto situácii.
Vedeli by ste na roku 2021 nájsť nejaké pozitíva, ktoré váš pivovar posunuli vpred?
Ale určite pozitíva sú, cez normálnu dobu sme fungovali perfektne. Taktiež ako som spomínal pred rokom, naši kamaráti z Horažďovic pokročili s pivovarom, boli sme pri nich, oni u nás, držíme im palce a pomáhame čo vieme poradiť, tak to nás teší. No samozrejme najväčšie pozitívum je, a to nie je klišé, že sme všetci vrátane našich rodín zdraví, to je základ.
Na ktoré pivo z vašej produkcie ste najviac hrdí? Viete prezradiť, či nastanú vo vašej produkcii zmeny v roku 2022?
My robíme len dve pivá a to 12-ku, ktorá leží minimálne tri mesiace a 10ku, leží minimálne mesiac. Ak niekto vyberie jedno zo svojej produkcie 20 pív, tak OK, u nás by to bolo smiešne. Som hrdý na obe. Či nastanú zmeny v produkcii, tak to písať už asi pre tých čo nás poznajú nemusím. Pre tých, čo nás nepoznajú, tak zmeny žiadne, ideme svojou cestou.
S akými ambíciami vstupujete do roku 2022?
S jediným prianím, nech je to už normálny rok bez pandémie. A všetkým úprimne prajem pekné a pohodové sviatky, všetko dobré v novom roku, dúfam že už bez covidu. Držme sa!!
Prečítajte si aj
Kláštorný pivovar: Namiesto pomoci sme sa dočkali len urážok a zosmiešňovania