Prvý nástrel: Dnes si ochutnáme česko-slovenskú spoluprácu. Tá je v poslednom období čoraz populárnejšia a využívajú ju mnohé pivovary. Tentokrát sa dali dokopy slovenský kočovný pivovar Damian Beer & Ale a český Pivovar Permon. Výsledkom je pivo s názvom Weizenbock. Ide o silné pšeničné pivo, ktoré má v sebe snúbiť sladové i ovocné tóny. V našom regióne nie je až tak rozšírené, počas chladnejší dní sa však výborne hodí. Dokáže pekne zahriať.
Názov piva: Weizenbock
Pivovar: Spolupráca Damian Beer & Ale a Pivovar Permon (navarené v Pivovare Permon)
Druh piva: Weizenbock
Krajina: Česko – Slovensko
Stupňovitosť: 17 %
Obsah alkoholu: 8 %
Zloženie: Voda, pšeničný a jačmenný slad, upravený chmeľ, kvasinky.
Cena: Pivo sme dostali na otestovanie priamo od Damián Gypsy Brewery.
Farba: Tmavo-hnedá. Zachytíte červenkasté odtiene.
Pena: Smotanová, hutná. Vystúpala vysoko a pomaličky padala.
Vôňa: Kombinácia čokolády, kávy, lesného ovocia i opečenej hrianky.
Chuť: Sladový nástup je pomerne výrazný, postupne sa k slovu dostáva karamel, opečená hrianka, ale aj ovocie (hrozienka, slivky). Koncovka je príjemne horkastá. Telo mohlo byť plnšie. Rezkosť je vyššia, čo však môže byť spôsobené aj pracovaním kvasiniek.
Zhrnutie
Zaujímavý kúsok. Tento štýl nie je v našich končinách až taký rozšírený, mohli by sme toto pivo porovnávať napríklad so Stupavarom, ale to neurobíme. V pive nájdete peknú kombináciu sladkých a ovocných chutí, ktoré dopĺňa príjemná jemná horkosť. Na to, že ide o pivo s vyšším obsahom alkoholu (ten tu necítite) boli tóny pomerne málo hutné, telo mohlo byť určite plnšie. Pomohlo to síce piteľnosti, ukázalo však aj na nevyužitý potenciál. Inak je pivo bez pachutí. Na výčape môžu byť body o čosi vyššie. My dnes dávame slušných sedem bodov. Pokojne vyskúšajte, remeselne je navarené dobre.