Chyby piva č.6: Tráva, trávnaté tóny

Kde ich môžete pozorovať:
Vo vôni, v chuti.

Ako môžeme vôňu pomenovať:
Čerstvá tráva, rozdrvené zelené listy, seno, čerstvé seno, šalvia, odrezané listy.

Dôvody vzniku:
Chyba a prítomnosť v pive vznikajú pri procese výroby.

Ako vzniká chyba:
V tomto smere sa „tráva“ v pive objavuje z dvoch príčin. Tou prvou je použitie chmeľu. Niektoré chmele môžu prirodzene dodať pivu trávnatú chuť. Často pritom môže ísť aj o použitie veľkého množstva chmeľu, ktorý zvýrazní túto zložku. V niektorých prípadoch môže byť príčinou chyby aj zle skladovaný chmeľ. Druhou príčinou vzniku tejto chyby je zle skladovaný slad.

Ako sa vyhnúť tejto chybe:
V prvom rade by ste mali dávať pozor na skladovanie surovín. Zošrotovaný slad by ste mali čo najskôr použiť na varenie. Je lepšie skladovať nezošrotovaný slad, keďže povrch zrna tvorí prirodzenú zábranu a chráni jeho vnútro. Portál Pivnírecenze odporúča použiť našrotovaný slad  behom dvoch až štyroch týždňov. Pri balení vlastného chmeľu by ste mali byť dôsledný. Jednoduchou zárukou je používať iba také suroviny, ktoré sú senzoricky v poriadku – majú vhodnú farbu i vôňu.

Kedy je tráva v pive vítaná:
Napríklad v niektorých „ipách“ ale len pri nízkych úrovniach. Trávnaté tóny totiž produkujú niektoré kmene anglických a amerických chmeľov.

PREČÍTAJTE SI AJ ĎALŠIE DIELY SERIÁLU

——————————————————————————–

Chyby piva

Je seriál, ktorého ambíciou je predstaviť najčastejšie chyby piva. Postupne by sme chceli predstaviť ich základné charakteristiky aj príčiny ich vzniku. Vychádzame z viacerých zdrojov, primárnym je publikácia The Complete Beer Fault Guide od Thomasa Barnsa.

Snímka: Designed by Rawpixel.com