Corvus: Chceme zlepšiť distribúciu v rámci Slovenska

Pivovarnícky sektor má za sebou ďalší rok. Opäť bol pestrý na udalosti aj zmeny trendov. Pribúdajú nielen pivovary, ale najmä podniky, ktoré čapujú remeselné pivo. Nové pivné štýly začínajú na trh uvádzať aj nadnárodní hráči. Ako sa na rok 2018 pozerajú pivovarníci a ľudia, ktorí sa pohybujú okolo piva? Portál oPive.sk sa opäť rozhodol zorganizovať veľkú anketu. Dnes odpovedá Ján Demko, spolumajiteľ pivovaru Corvus.

Stánok Corvusu sa Salóne piva. Snímka: FB Corvus

Ako hodnotíte rok 2018 z pohľadu pivovarníka? Čo všetko sa zmenilo oproti minulosti? 

Bol to vcelku zaujímavý rok. Sme radi, že po pár mesačnom výpadku našich pív na prelome roka sme v januári prevzali pivovar v Prešove a počas roka sa nám aspoň čiastočne podarilo stabilizovať výrobu. Varíme naše už dlhodobo obľúbené piva a k ním sme počas roka pridali pár noviniek, ktoré si našli svojich fanúšikov a zaradili sa do stálej ponuky, plus obľúbený projekt SMASH, kde každou várkou vieme predstaviť konzumentom chuťové špecifiká jednotlivých chmeľov. Našli sme si zázemie v Košiciach ako aj v Prešove a teší nás aj spolupráca s viacerými kočovníkmi, ktorí u nás varia už stabilne, čo svedčí o spokojnosti a dobrej spolupráci

Čo by ste označili za pivovarnícku udalosť roka?

Nič mimoriadného sa v roku 2018 v pivovarníckom segmente neudialo… alebo mi niečo uniklo?

Čo podľa vás najviac trápi pivovarnícky sektor a aké zmeny na trhu by ste privítali?

Tým že sme prešli od kočovníkov ku kamennému pivovaru, tak je to určite byrokracia. Hlavne jej neprehľadnosť a zdĺhavosť… Určite príde vtipné, že legislatíva pozná iba ležiaky a špeciálne pivá takže bolo by vhodné vytvoriť komplexné rozdelenie a vyhnúť sa oximoronom ako „vrchné kvasený ležiak špeciálne pivo“.

Čiže zmeniť v legislatíve asi všetko a z pivovarníckeho sektoru a jeho okolia by sa mohli už vytratiť niektoré tragikomické postavičky, ktoré sa snažia o destabilizáciu a šíria dezinformácie, aj keď naoko sú „nestranní“. Na druhej strane nás teší spolupráca s niektorými pivovarmi a priateľské vzťahy.

Aké sú vaše plány na rok 2019? Čo bude pre vás najväčšou výzvou?

Budeme sa snažiť úplne stabilizovať výrobu a určite prinesieme nejaké novinky z našej „kuchyne“. Chceli by sme zlepšiť aj distribúciu v rámci Slovenska a to bude asi najväčšia výzva. Ďalším plánom bude rozšírenie súčasnej technológie o niekoľko technických a technologických doplnkov a zvýšenie výrobnej kapacity.

Snímka: Pivovar Corvus