Prvý nástrel: Dnes ochutnáme pivo z najstaršieho slovenského pivovaru. Konkrétne si posvietime na tmavý ležiak z pivovaru Steiger. Pivovar sa síce môže chváliť dlhoročnou tradíciou, v posledných rokoch však o ňom akosi počuť pomenej. Tmavé pivo na zimné posedenia patrí. Uvidíme či aj tento kúsok.
Názov piva: Steiger 11% Tmavý
Pivovar: Pivovar Steiger, Vyhne
Druh piva: Na etikete píšu Pivo výčapný ležiak 11% tmavý so sladidlom.
Krajina: Slovensko
Stupňovitosť: 11 %
Obsah alkoholu: 4,5 %
Zloženie: Voda, jačmenné a špeciálne slady, upravený chmeľ, sladidlo sacharín, farbivo E 150c, antyoxidant kyselina askorbová
Farba: Čierna s jemným nádychom do fialova.
Vôňa: Celkom príjemná. Cítim karamel, kávu.
Pena: Hustá, držala konzistenciu.
Chuť: V úvode to ešte ako – tak ide. Sladové tóny sú celkom príjemné. Potom však prichádza cukríkové tornádo. Umelá nasladlá chuť valcuje všetko. Môžete síce zachytiť karamelovú či kávovú chuť, ale je to podobné ako hľadať ihlu v kope sena. Koncovka ten zážitok nevylepšila.
Zhrnutie
Čo k tomu dodať. Som smutný. Rozhádzaná chuť a výrazná sladkosť pokazili akýkoľvek dojem. Najviac mi pritom vadila čudná pachuť v koncovke. Osobitnou kategóriou je zloženie. Sacharín? Táto látka je považovaná za potenciálne nebezpečnú. Áno, pivovary ju občas používajú. Je však jasné, že do poctivého piva nepatrí. Obdobne môžeme rozoberať aj emulgátor s označením E 150c. Ide o amoniakový karamel. Ten je bežne používaný, ale predsa … Tomuto kúsku nemôžem dať lepšiu známku ako trojku.