Slovenský a český pivný trh sú prirodzene prepojené. Prispieva k tomu blízkosť oboch národov, ale aj hlboká tradícia českého piva, ktoré sa na území Slovenska udomácnilo už dávno. Nájdeme však aj niekoľko príkladov, keď sa u susedov prejavuje slovenský rukopis. Takúto ambíciu má aj nový kočovný pivovar Potmehúd. Aj keď je jeho pôsobiskom Česko, nájdete za ním slovenskú stopu.
Z Prešova
Za pivovarom stojí dvojica pánov, ktorí sa pivom bavia. Samuel a Libor rozhodli, že svoje kúsky dajú ochutnať aj širšiemu publiku. Samuel Majerčák sa pritom okolo piva točí už niekoľko rokov. A ako sa k nemu dostal? „U mňa je to rovnaké ako s DJingom ktorému som sa venoval počas strednej školy a ešte zopár rokov potom. Ak sa niečomu venujem, snažím sa ísť do hĺbky, to znamená, že som nie len hral, ale aj komponoval hudbu. No a to isté je aj s pivom,“ vysvetľuje pre portál oPive.sk Samuel.
Jeho vzťah k remeselnému pivu ovplyvnila jeho manželka, ktorá mu doniesla pivo zo zahraničia. „Ja som si začal tie piva zapisovať a hodnotiť. No a tak to prerástlo k tomu, že som k narodeninám v roku 2010 dostal sadu domáceho mikropivovaru a začal s pivom z koncentrátov,“ približuje posun vo vnímaní piva Samuel.
O dva roky na to už absolvoval kurz varenia piva na Podskalskej a začal študovať materiály na internete. „A tak som sa pustil do klasického varenia zo surovín. Dostal som k narodeninám (ako ináč) zavárací hrniec a šlo sa na vec,“ hovorí s úsmevom.
Kočovníctvo
Samuel úprimne priznáva, že nad vlastným pivovarom dlho uvažoval. Financie naň však nenašiel a tak zostával len pri domácom varení zlatistého moku. „Až mi oznámil kamarát Miroslav Olejník (člen lietajúceho pivovaru Hej Rup), že uvarili svoje prvé pivo v pivovare Kaltenecker koncom minulého roka, tak som si povedal: Keď môže on, tak prečo nie ja,“ prezrádza.
A tak bolo rozhodnuté. „Preposlal som na Libora odkaz k článku o pivovare Hej Rup, zhodou okolností na stránke oPive, kde ma Miro v článku uvádza. Slovo dalo slovo a po dvoch pokusných várkach doma sme šli na ostro,“ hovorí
Samuel priznáva, že názov nevymyslel on. „Názov Potmehúd mi vymyslel jeden Prešovčan, kde začiatočné PO sa vzťahuje k môjmu rodnému mestu Prešov,“ prezrádza. Prvou profi várkou bolo pivo Potmehúd Triple C (American IPA), ktoré bolo navarené v pivovare Továrna Slaný.
Práve vrchne kvasené pivá majú byť dominantou ich pivovaru. Pivo by chceli kočovníci predávať hlavne v Prahe, môže sa však objaviť aj na Slovensku. Jeden sud už skončil aj v Prešove.
A v čom vidia rozdiel medzi slovenským a českým pivným trhom? „Možno pivná rozmanitosť a cena, ale to je len otázkou času. Predsa len na Slovensku ešte nie je až taká pivná konkurencia, ako tu v Čechách,“ myslí si Samuel a priznáva, že jeho snom je mať kamenný pivovar.
Snímky: Pivovar Potmehúd