Prvý nástrel: Dnes si otestujeme nový slovenský kúsok. Pivnú ponuku totiž rozšíril veľkoobchod Damian Beer&Ale. Vlastné pivo s názvom Vianočný Stout uviedol na trh pred pár dňami. Sú pod ním podpísaní Martin Lučko (Jama Craft Brewery), Peter Chňupa (Necro Brewing) a Damián Veis (Damián Gypsy Brewery). Pivo sme chutnali čapované, podobné sme ešte nepili.
Názov piva: Vianočný Stout
Pivovar: Damián Gypsy Brewery (navarené v Jama Craft Brewery, Slovenský Grob)
Druh piva: Stout (nefiltrovaný a nepasterizovaný)
Krajina: Slovensko
Stupňovitosť: 14,5°
Obsah alkoholu: 5,7 %
Zloženie: Voda, jačmenný slad, chmeľ, kvasinky, vanilka, škorica.
Farba: Čierna. Keby taká tma bola aj v noci, aj sa bojím chodiť von.
Vôňa: Ťažšia. Cítim dym. Ten to tam valcuje.
Pena: Zapenila. Pena krúžkovala pohár, ale dlho nedržala konzistenciu.
Chuť: Sladové tóny začínajú celkom príjemne. Prichádza stred piva, tam si to údené slady rozdávajú naplno. Je to dymový masaker, ktorý nemá obdobu. Jemne cítiť ovocné tóny, ale skutočne len okrajovo. Koncovka je chmeľová. Tej nemám čo vytknúť.
Súhrn
Zaujímavý kúsok. Recept vyzerá celkom fajn. Spojiť vanilku, údené slady a škoricu predsa nemôže byť zlé. Navyše, stout ponúka výhodu mnohorozmernosti. V tomto prípade nás zaujali prvotné sladové tóny. Celému pivu však dominuje dymový ráz. Až tak, že to v istom momente prekáža. Akoby do úzadia posúval všetko ostatné. Škoda. Hodnotenie by bolo určite vyššie. Ide o nepasterizované a nefiltrované pivko, takže z tohto pohľadu palec hore. Pivu dávam silnú päťku. Skúste ochutnať, možno vám zapasuje.