V Brne som nebol veľmi dlhý čas. Keď som sa dozvedel, že 23.3. bude tap takeover (TTO) pivovaru Mazák niekde v Židenicích, začal sa mi v hlave rodiť plán. U mňa boli isté zdravotné riziká, avšak keď má jeden to odhodlanie, veľa vecí sa dá vykonať. Napríklad výlet.
Pivovarský dům Poupě
S otcom zakladateľom pivovaru Mazák Jirkom, si už dlhšie vravíme, že by sme sa opäť mohli stretnúť, ideálne v Brne. A teraz bola príležitosť. Všetko začalo do seba zapadať. Na akcii mala byť prezentovaná kooperačná várka, tak sa mala zúčastniť aj (spolu)zodpovedná osoba za pivo. Po krátkom uistení, že akcia bude a všetci zúčastnení prídu, som kúpil lístky. Doma sa síce ozývalo opozičné krídlo, že či radšej ešte chvíľku nepočkáme, ale nepočkali sme. Veď čo sa môže zmeniť?
Deň pred akciou ochorel otec zakladateľ, čo bol mrzuté, avšak to veľmi nemenilo moje plány, keďže som okrem TTO chcel navštíviť ešte dve až tri podniky.
V deň D, hodinu H, vlastne pár minút skôr som bol na peróne pripravený nastúpiť do vlaku. Cesta bola tentokrát nezaujímavá, nakoľko vlak šiel presne ako mal, ľudí bolo tak akurát. Jediné rozptýlenie mi poskytoval kniha. A to bolo dobre. Počas cesty sme nabrali päť minút meškania, ale ani to nenarušilo všeobecnú pohodu.
Prvá zastávka, Pivovarský dům Poupě je ležérnou chôdzou asi 10 minút blízko Brnenskej hlavnej stanice. Priestor je to veľkorysý, priestranný. Hneď pri vstupe dostanete lístok, na ktorý sa zapisuje vaša konzumácia, tú potom zaplatíte pri odchode.
Naľavo od vstupu je rozsiahly pult s grilovaným mäsom, ale aj výrobky z mäsiarstva, či jedno hubky. Mäso pochádza z vlastnej farmy. V podniku ponúkajú aj obedové menu. Keďže som bol pripravený a najedený, prešiel som plynule k pivu. Čo sa týka piva v ponuke ich majú šesť. Z toho päť miestnych, jedny Dalešice. Tie hneď vypadli z bodov záujmu.
Ako prvé pivo mi načapovali šnyt Hořkej 12%. Pôsobilo to na mňa trochu divne, keďže veľa peny v pohári nemám rád. Nevadí. Pivo bolo ľahko pitné, po výdatnom obede krásne sadlo. Chmeľ a slad boli pekne vyvážené. Neskôr dorazil Poupětův Američan, veľmi decentne nachmelená APA. Ako keby sa sládek bál prisoliť, ehm prichmeliť pivo.
Poupě Vermont naopak bolo slušne nachmelené, citrusy, pomaranče tropické ovocie, džúsovité, tak ako sa od tohoto štýlu chce. Niekomu by sa mohlo zdať trochu viac nachmelené ako sa patrí, avšak ja mám rád svoju IPA horkú. Po chvíľke prišlo nebezpečné pivo. Názvom aj stupňovitosťou. IPA Zabijak sedemnástka. Pivo bolo piteľné, nie tak sladké ako niekedy imperiálne IPA bývajú, avšak bol v nej zreteľný karamel. Čo je škoda.
Na pivnom lístku ešte ostal Imperial Stout, ale ten som si nechal na budúce. Na prvú zastávku bolo piva dosť. Obsluha bola milá, hlavne tá ženská časť, bolo vidieť, že všetci zbierajú sily po obednom nápore, všetko však bolo v poriadku. Priestor je úplne iný som si ho predstavoval. Predstavoval som si ho taký útulnejší a našiel som nemeckú „Bierhalle“.
Večer tu musí byť cvrkot. A určite aj bol, nakoľko na väčšine stolov už boli rezervácie. Otvorení sú od pondelka do soboty. Za mňa skvelé miesto na pivo a podľa toho, čo som videl na pultoch aj jedlo pôsobilo prudko jedlo.
Keď prišli aj rozpaky
A nastal čas sa pohnúť ďalej. Pri poslednej návšteve Brna sa v pivovare Harry ešte nevarilo pivo. Tak som si naplánoval jeho návštevu s prípadnou krátkou zastávkou v Axiome. Opäť to nebol nejaký dlhý výlet, za 5 minút som bol na mieste. A to už som sa medzičasom dozvedel, že je o ďalšieho člena spoločnosti menej a na Mazáka pôjdem sám.
O priestoroch pivovaru Harry som už písal, tak poďme k pivu. Ležiak Born bol trochu kvasnicový, viac sladový, chmeľ bol pridávaný len tak jemne. Dobre sa však pil a padol na úžitok. Drok bol označený ako DH ležák, čo znamenalo to DH neviem, Dry hopping aka suché skákanie, určite nie. Opäť kvasničné, sladové telo, chmeľu použili homeopatické množstvo. A zdá sa, že v meste sa objavuje „takový nešvar“, že ako malé pivo u ležiakov podávajú šnyt. Trochu som bol z toho v rozpakoch.
APA Vesna je síce dobre nachmelené pivo, avšak opäť sa objavuje karamel v množstve väčšom ako menšom. Škoda, mohlo to byť osviežujúce pivo. Nebolo. Ďalšie pivo Felix bola celkom chutná IPA, celkom slušne nachmelená, avšak aj tu sa objavil karamel. Asi bol v akcii. V menšom množstve ako vo Vesne, ale bol rozpoznateľný. Nastal najvyšší čas sa zodvihnúť, keď…
Pokračovanie nabudúce…
Text a snímky: Imrich Nógell, Beermalade
Prečítajte si aj
Pivný výlet v Brne: Štyri podniky, ktoré sa oplatí navštíviť