Potešili sme sa, keď sme v Kauflande objavili pivá od trnavského pivovaru Sessler. Plusom bolo to, že boli skladované v chladničke. My sme si vybrali kúsok s názvom Tmavý ležiak. Pri výbere sme boli trocha sklamaní z toho, že všetky pivá majú rovnakú etiketu, čo trocha komplikuje výber. V tomto smere by v Trnave mohli pouvažovať nad zmenou. Ale poďme k pivu. Pri jeho zložení nás zaujala jedna zložka – stévia. Ide o prírodne sladidlo. V pive sme sa s ním však doteraz nestretli.
Názov piva: Tmavý špeciál 13°
Pivovar: Sessler
Druh piva: Tmavý ležiak
Krajina: Slovensko
Stupňovitosť: 13°
Obsah alkoholu: 4,9 %
Zloženie: Voda, jačmenné slady, chmeľ, pivovarské kvasinky a stévia.
Cena: Za pollitrovú fľašu sme zaplatili 1,59 eura.
Farba: Čierna s fialovým odtieňom.
Pena: Smotanová jemná, Vystúpale len nízko a pomerne rýchlo padala.
Vôňa: Kombinácia kávy, karamelu i pripečenej hrianky.
Chuť: Sladový základ je výrazný, telo plné. Nájdete v ňom kombináciu karamelu, medu i náznakov cukríkovosti aj masielka. Pivo pôsobí smotanovo jemne. Koncovka je horkastá a z veľkej časti neutralizuje výraznú sladkosť.
Zhrnutie
Nie je to zlé pivo. Len prečo pôsobí tak sladko? Akoby sa riadilo československou poučkou, že tmavé pivo má byť sladké a pritom to tak nemá byť. V tomto smere je to škoda. Pivo je však pekne vyskladané, je lahodné a priaznivci sladkastých chutí si môžu prísť na svoje. Za nás je to šesť a pol bodu. Pokojne však ochutnajte, niekomu to môže sadnúť. Kričí z neho fakt zaujímavá lahodnosť. My sme ho bez problémov dopili.
PS: Ak by pri výrobe tohto piva použili aj perník, škoricu či vanilku, mohlo by z toho vzniknúť príjemné vianočné pivo.