Keď sa pivovar vracia k svojim koreňom (Porter)

Pardubický pivovar, Porter, recenzia piva, oslava výročia

Pardubický pivovar si pripomenul sté výročie založenie Československa špeciálnym pivo. Ide o Porter, ktorý na trh uviedol nefiltrovaný a nepasterizovaný. Predstavil ho nasledovne. „Prvorepublikové obdobie bolo zlatou érou pivovaru, v rámci ktorej sa zvýšili výstav z 30-tisíc na 100-tisíc hektolitrov a export sa výrazne rozšíril po celej Európe. Otázka je, či by to bolo inak, nebyť rodinného striebra – Pardubického Porteru. Oproti Porteru, ktorý poznáme dnes, bol pred 100 rokmi trochu iný. Tradičná recetúra je stále rovnaká, ale pribudol proces filtrácie a pasterizácie, ktorý mení chuťové vnemy a predlžuje trvanlivosť. Vtedajší Porter teda môže pôsobiť trochu „surovým“ dojmom, ale práve z neho robí originál, ktorým je.“

Názov piva: Porter 19°

Pivovar: Pardubický pivovar

Druh piva: Porter

Krajina: Česko

Stupňovitosť: 19°

Obsah alkoholu: 8,0 %

Zloženie: Voda, jačmenné slady, cukor, chmeľové produkty, pivovarské kvasnice.

Cena: Za pollitrovú fľašu sme zaplatili 5 eur.

Farba: Čierno-hnedá.

Pena: Vysoká, hutná, šľahačkocitá. Vystúpala vysoko a pozvoľna podala.

Vôňa: Kombinácia čokolády, karamelu, kakaa, sušených sliviek aj smotanového podmazu.

Chuť: Sladový základ je výrazný, telo plnšie. Ponúka kombináciu tmavej čokolády, pripálenej hrianky, karamelu a náznakov višní. Koncovka je horkastá.

7.5/10

Zhrnutie

Lahodný, pekne zaoblený a iskrivý kúsok. Plusom je lahodnosť, keď je pivo občas až smotanovo lahodné. Pekne sú zladené všetky zložky, ktoré nájdete v tele. Ich hutnosť však mohla byť o čosi vyššia. Alkohol je však nebezpečne schovaný a zaklope až po pár dúškoch. Kým výrobca hovorí o surovejšom pive, my sme mali iný dojem. Možno to bolo aj odležanosťou kúsku. Náš Porter sme pili dva dni pred uplynutím minimálnej doby spotreby. Aj v našich testoch sme sa presvedčili, že pivám s vyšším obsahom alkoholu čas pristane. Samozrejme, musia byť ideálne skladované a naše pivo tak aj bolo. Za nás je to 7,5 bodu. Podarený kúsok. Rozhodlo iskrenie a hutnosť tónov.

Sending
Hodnotenie čitateľov
9.32/10 (14 hodnotenie)