Keď za kopcami natrafíte na pivný masaker (Smoked Porter)

Stupavar Smoked Porter

Prvý nástrel: Dnes sa po dlhšom čase vraciame k pivovaru Stupavar. Ten si svojimi kúskami vybudoval slušné meno. Vlani sme na tomto mieste vychválili jeho Weizenbock. Tentokrát si v Stupave pripravili na toto obdobie údené pivo. Nevarili ho však podľa vlastného receptu. Svoje sily spojili Ľuboš Kružic (Stupavar) a Miroslav Bandžuch, ktorý stojí za domácim pivovarom Behind The Hills. Ak sa vám jeho meno zdá povedomé, asi vieme odkiaľ ho poznáte. Miroslav totiž dokázal vyhrať domovaričskú súťaž v chorvátskom Záhrebe Hrvatsko Homebrew Prvenstvo. Nevyhral len vo svojej kategórii, ale naprieč všetkými štýlmi. Práve tento recept použili aj pri kúsku Smoked Porter. Sme zvedaví. Ide totiž o údené pivo a pri tomto štýle je ťažké vybalansovať ideálnu chuť.

Názov piva: Smoked Porter

Pivovar: Stupavar v kooperácii s Behind The Hills

Druh piva: Údené

Krajina: Slovensko

Stupňovitosť: 17°

Obsah alkoholu: 6,0 %

Zloženie: Voda, zaúdený jačmenný slad, chmeľ, pivovarské kvasnice.

Miesto nákupu: Pivo nám poslal priamo pivovar.

Farba: Čierna. Pri pohľade do svetla nájdete jemne fialové odtiene.

Pena: Do hneda sfarbená. Smotanová konzistencia.

Vôňa: Prvé čo ma napadlo bol údený syr (napríklad korbáčiky). Za ním nachádzate jemné kávové tóny miešané s čokoládovým nádychom.

Chuť: Už sladový úvod je nastavený vysoko. Sladkasté medové tóny ubiehajú plynule do stredu. Tu prichádza k slovu čokoláda, karamel či sladké drievko. Na prekvapenie, údené tóny prebiehajú nevtieravo v pozadí. Po dopití vám v ústach zostáva kombinácia jemne ovocnej kyslosti, čokoládovej sladkosti a náznakov údených tónov.

9/10

Zhrnutie

Keď som si k tomuto pivu privoňal, nemal som najlepší pocit. Čakal som údené tornádo, ktoré prevalcuje všetko. Nakoniec, podobných kúskov sme už pili aj testovali. Na prekvapenie, vôňa bola asi najslabšou stránkou tohto piva. Už prvý dúšok všetko vymazal. Pivo je krásne vybalansované a vyskladané. Tóny do seba zapadajú ako skladačka. Najviac sa mi páčila gradácia sladových tónov. Nájdete tu med, čokoládu, kávu, karamel i sladké drievko. Horkosť je ideálna a údený podmaz nevtieravý. Na to, že ide o tmavé pivo s vyšším obsahom alkoholu, je piteľnosť výborná. Dávam silnú deviatku. Rozhodla uhladenosť tónov. Jedno z najlepších pív, ktoré sme tu oficiálne testovali. Pale hore.