Čo príde po kyseláčoch? Hviezdou trhu môže byť nealko pivo

Nealko

Viete čo majú spoločné pivovary Hvezdoň, Karpat, Radošina či Nestville Taberna? Zdanlivo nespojiteľných producentov spája jeden spoločný bod – tento rok uviedli na trh nealkoholickú verziu piva, resp. nápoja. Aj keď sa to možno nezdá, nealko môže byť v ďalších mesiacoch či rokoch jedným z trendov na trhu s remeselným pivom.

Bez alkoholu, No a čo?

Zarytý pivár pri pohľade na nealkoholické pivo asi odpudivo zavrtí hlavou. Jednoducho to nie je to pravé, orechové. Spojenie alkoholu a piva je predsa len vyvážená kombinácia, ktorá sa na trhu udomácnila prakticky od nepamäti.

Doba sa však mení. Tlak na zdravší životný štýl bude aj v budúcnosti hrať proti alkoholickým nápojom. Navyše, časť dňa, pri ktorej si nemôžete dopriať alkoholické pivo, je ďaleko väčšia. A nehovoríme tu o veľkej skupine šoférov, ktorí sú dôležití zákazníci.

Ďalším faktorom je pestrosť. Na Slovensku bolo nealkoholické pivo vždy spájané s ležiakovou alternatívou. V posledných rokoch však pivovary začínajú ukazovať, že aj nealkoholické pivo môže chutiť inak. Dokonca aj väčšie pivovary rozširujú ponuku o nové verzia piva bez alkoholu. A výsledok je v mnohých prípadoch podarený.

Čoraz širšia ponuka

Veci sa však dejú aj na poli menších pivovarov. Už teraz máme na našom trhu minipivovary, ktoré to s nealkoholickým pivom rozbehli. Asi najznámejší z nich je pivovar Nilio z Liptovského Mikuláša. Ide o prvého slovenského producenta, ktorý sa rozhodol zamerať na nealkoholickú produkciu.

Prvý nealko kyseláč zase na trh uviedol Svätojánsky pivovar. Pri tomto pivovare treba povedať, že so svojou nealkoholickou „apou“ rozšíril ponuku piva oveľa skôr a pomerne úspešne. Aj pri tomto pive ukázal, že nealko môže chutiť úplne inak.

V poslednom období sa ponuka pivo po pive rozširuje. Práve nealkoholické pivo má potenciál byť ďalším hitom, tak ako je tomu dnes pri kyseláčoch. Treba však povedať aj to druhé, že vytvoriť podarenú verziu nealkoholického piva je mimoriadne náročné.

A ešte ťažšie je udržať v nastavenej latke aj jeho produkciu. Ak sa to však podarí, pre pivovar to môže byť cesta, ktorá mu môže priniesť dlhodobú perspektívu. Každý podnik by totiž chcel mať na pípe aj jednu nealkoholickú alternatívu, ktorá nebude vnímaná len ako „jediná možnosť“.

Prečítajte si aj

Ako to, že nealkoholické pivo neobsahuje alkohol?

 

Ilustračná snímka od Brittani Burns z Unsplash.