Slovenský pivný trh je bohatší o novú pivnú značku. V Sušanoch vznikol pivovar Peubech. Ide zatiaľ o projekt kočovného pivovaru, jeho hlavní protagonisti však neskrývajú ambíciu premeniť kočovný pivovar na kamenný.
Po rokoch profi
Za projektom pivovar Peubech stoja dvaja bratia – Štefan a Jakub Vaclavikovci. Tí sa pivu venujú už niekoľko rokov. „Doma sme pivo začali variť asi sedem rokov dozadu,“ vysvetľuje Štefan. Po desiatkach várok sa rozhodli, že skúsia svoj produkt navariť aj profesionálne.
Vytvorili tak kočovný pivovar, ktorého oficiálna názov znie Remeselný pivovar Peubech. Na projekte pracovali posledný rok a jeho prvý výsledok už zreje v sudoch. Ich ambíciou je ponúknuť nielen čapované, ale aj fľaškové pivo.
Zamerať sa chcú na pivo, ktoré nie je bežne dostupné. „Ako prvé sme navarili Red Ale. Ide o 13-stupňový Pale Ale s obsahom alkoholu na úrovni 5,5 percenta. Ďalším pivom by mal byť pivo na leto. Pôjde o deväťstupňové pivo na štýl ležiaku,“ prezrádza Štefan.
Aj vo vlastnom
Ich pivo by chceli verejnosti prvýkrát predstaviť na folklórnych slávnostiach v Klenovci už tento víkend. „Máme ambíciu sa regulárne uchytiť na trhu. Radi by sme získali stálych odberateľov. Pivo by sme radi dodávali sudové, ale aj fľaškové,“ naznačuje plány Štefan.
Po roku by sa chceli rozhodnúť, ako ďalej. „Uvidíme, aká bude odozva, ale premýšľame nad vlastným pivovarom. Asi by sme si prenajali nejakú halu a riešili nákup technológie,“ naznačuje ďalšie smerovanie pivovarník.
Spolu s bratom aktuálne využívajú služby pivovaru Huncút v Tomášovciach. A kde by sídlil ich prípadný pivovar? „Aktuálne máme centrálu v Sušanoch v okrese Poltár. Pivovar by sme chceli postaviť niekde tu, alebo blízkom okolí,“ uzatvára rozprávanie Štefan Vaclavik.
Prečítajte si aj
Huncút: Udialo sa toľko zmien, že by sme uvítali pokojnejšie obdobie
Snímka: Remeselný pivovaru Peubech