V sobotu 13.5. sa konala najväčšia domovaričská žúrka roku 2023 a to Hrncovar Homebrew Festival. Týždne plánovania, diskusií, organizačných zmien sa naplnili a deň „D“ bol tu. Akcia sa konala v Novej Cvernovke, priestore, kde sa často konajú verejné akcie.
Na návštevníkov čakalo 16 výčapov, na ktorých sa vystriedalo okolo 40 pív od domovaričov z celého Slovenska.
„All you can drink“
Systém ochutnávania bol „All you can drink“, čo znamenalo, že po zaplatení vstupného, vám nič nebránilo ochutnať trebárs aj všetky pivá z ponuky. Túto ponuku prijalo okolo 200 ľudí, čo je úctyhodný počet.
Okrem piva sa ponúkali rôzne jednohubky, pagáče, drobné sladkosti a slanosti z dielne organizátorov, a iných dobrovoľníkov. Proste párty roku. Jedlo zabezpečovalo miestne bistro Dvanásť duší s prevažne vegetariánskou ponukou.
Veľmi som bol zvedavý, že ako to zvládnu, lebo k pivu sa obvykle očakáva iný typ jedla. Moja skúsenosť s Dušami bola fajn, nakoľko mi vymixovali karí, ktoré bolo chutné a primerane pikantné. Zdalo sa mi, že všeobecne s nimi bola spokojnosť, aspoň podľa toho, že sa mali čo obracať. Viem si predstaviť, že to jedno kuracie jedlo v ponuke nemuselo uspokojiť všetkých konzumentov, ponuka sa mi však zdala pestrá. A rozhodne bola iná ako sme zvyknutí z pivných festivalov.
Konali sa aj prednášky a workshopy. Zorganizované to bolo tak, že bežal len jeden program, aby si návštevníci mohli pozrieť celý program. Workshopy boli zmerané na chyby v pive, blending, kvasenie pív, pivnú prvú pomoc, nepivnú fermentáciu aj s ochutnávkou, domáce varenie piva.
Prednášalo sa o divokej fermentácii, o udržateľnosti a ekológii pri domácom varení piva, BJCP. Prednášky a workshopy mali slušnú účasť, bolo vidno, že ľudia prišli, nielen za pivom, ale aj sa niečo nové dozvedieť.
Diskusia bola miestami celkom živá. Workshopy boli v barovej časti, ktorá bola oddelená od veľkej sály a to bolo veľmi dobre, diskusia nikoho nerušila a účastníci sa navzájom počuli.
Bez zlého piva
Prednášky, teda poslucháči prednášok už také šťastie nemali. Bola síce spravená improvizovaná prednášková sála, avšak oddelená len symbolicky od výčapov. Ako gradovala zábava, tým sa znižovala zrozumiteľnosť prednášok.
Na záver oficiálnej časti, ktorá sa vinula celým popoludním a večerom, bola Best of Show domovaričskej súťaže. Na pódium zasadla 5 členná komisia v zložení Sue Hlinková, Peter „bobo“ Bognár , Martin Binder, Zolo Pulai, a moja maličkosť. Táto časť programu bola podľa mňa trochu uponáhľaná, mierne chaotická, trochu ma vyrušoval moderátor, ktorý síce zvládal svoju robotu dobre, avšak mňa to trochu vykoľajilo z koncentrácie.
Nakoniec sme to úspešné zvládli a pomerne rýchlo sme rozhodli o najlepšom pive súťaže. Pamätáte si, ktoré to bolo? Správne, Mazlik od Šárky a Petra Měrkových.
A pivo? Pred začiatkom som si spravil plán, že začnem zľahka, nakoľko som mal mať vystúpenie v prednáškovej „sále“, tak nech je mi rozumieť. Neskôr si prejdem väčšinu pív. Plán piť do prednášky ľahšie pivá mi vydržal, aj keď bol miestami v ohrození.
Úplne na rovinu tu chcem napísať, že toto bol jediný festival za dlhú dobu, kde neboli vyslovené slabé, alebo zlé pivá. Niektoré mi chutili viac, niektoré menej, avšak nikdy to nebolo o nekvalite. Takto si ja predstavujem reprezentatívny festival.
Herbal saison bol pomerne divoká kombinácia, hlavne keď sme sa pokúšali hádať jednotlivé bylinky. Asi by som ho nemohol vypiť väčšie množstvo, bolo však chutné. Višňové gosé netradične kvasené srvátkou bolo príjemné, Lichtenhainer robil česť svojmu štýlu, Uhorková rýchlo IPA bola… no, taká uhorková, osviežujúca, Srvátkový sweet stout, ktorý bol asi pre mnohých prekvapením z hľadiska použitej suroviny, ja som už poznal a bol stále fajn.
Smoked Porter, Kölsch, Grodizskie, Old Ale mi veľmi chutili tiež. Budem sa opakovať, avšak aj nevymenované pivá mi chutili, len tieto sa zapísali do mojej pamäte výraznejšie. Lineup bol veľmi starostlivo vybraný, aby návštevníci mohli spoznať pestrý svet piva.
Všetci sme sa zabávali, pili skvelé pivo, pokecali s priateľmi, prípadne sa zoznámili z novými ľuďmi. V jednom momente mi moje telo vydalo signál, hybaj domov, máš všetkého tak akurát dosť. A bol čas ísť.
Veľmi vydarená akcia, latka je nastavená vysoko. Teším sa na budúci rok.
Text a snímky: Imrich Nógell, Beermalade
Kostelecké chmelovárek: O pive, Slovákoch a ľuďoch v červenom