Odkedy som sa vrátil z MHM, začal som špekulovať, že sa do Brna musím ísť ešte pred koncom roku pozrieť. Príležitosť prišla 29. decembra, keď švagor prišiel na otočku do Bratislavy a vymenil svojho syna za mňa. Dočasne. Plán bol pomerne jednoduchý a ako inak ambiciózny. Nakoľko večer pred príjazdom som skontroloval, či niekde nemajú zavreté, plán vyzeral byť perfektný a bez zádrheľov. Vyzeral.
Zmena plánov
Prvé dva podniky, čo sme chceli navštíviť boli Axiom pub a nový pivovar Harry. Podniky sú veľmi blízko seba, tak nás čakal príjemne strávený čas. Nakoniec to vyšlo tak na polovicu, Axiom bol v ten deň zavretý kvôli náhlym zdravotným problémom. Harry je pekný podnik so 6-timi piva na výčape. Bohužiaľ pivo ešte nevaria u seba.
Výčapník však vravel, že do konca januára by už mali mať na výčape doma navarené pivá. Pivo Born im varia v Jarošovskom pivovare, údajne podľa ich receptu. Pivo bolo ľahké odsmädové, bez chýb. Teším sa aké bude z ich vlastnej varne. Druhé pivo čo mali na výčape bola kooperácia so Znojemským pivovarom, studene nachmelené pivom Vital.
Neviem, či to bolo cestou, očakávaniami, karmou, alebo postavením slnka a mesiaca, toto pivo mi chutilo veľmi. Opäť odsmädová jedenástka, veľmi slušne nachmelená chmeľov Vital. Citrusové a kvetinové tóny, živica. Kedykoľvek si ho zopakujem. Ostatné pivá boli zo známych českých pivovarov.
Podnik je rozľahlý, na stenách sú viac aj menej vtipné nápisy. Objednávky piva sa konajú pri výčape, čo večer môže byť trochu problém. Jedlo s objednáva v okienku bokom, 6 jedál, svieži mix moderných krčmových jedál. Nabudúce určite skúsim údený jazyk. Obsluha je príjemná piva znalá. Sem sa ešte určite vrátim. Smutný pohľad do tmavého výkladu Axiom pubu a už sme kráčali v ústrety ďalšiemu miestu.
V pivnej inštitúcii
Tým sa stal Malt Worm, ktorý v krátkom čase existencie získal punc pivnej inštitúcie. Nečudo, keď je to druhý podnik osvedčenej dvojice vlastniacej Ochutnávkovou Pivnici. Ponik je v centre v pešej dostupnosti od Harryho. Tu som bol len raz, keď Lukáš organizoval ochutnávku pivovaru Wild creatures. Na výčape je 17 kohútov. Celkom logicky sme sa tu zasedeli.
Na úvod dobre padla Brněnská 11 od pána Hauskrechta. Zo začiatku viac sladová, horkosť sa rozbiehala pomerne pomaly nakoniec však bola slušne rozpoznateľná. Vánočný ležák od Clocku má v popise „Na ležák velmi agresivní chmelové aroma“. Na stôl prišlo polotmavé pivo, čo vo mne tradične vzbudilo podozrenie, že to bude viac karamelové, ako mám rád. Nič také sa však nekonalo, chmeľ Sabro si prisvojilo hlavnú úlohu v tomto pive a to bolo dobre, kokos, lahke pomaranče, živica,primeraná chmeľová horkosť.
Po dopití nám na stôl pristála NEIPA od Vaška Vomáčku, Černý Potoka Cloud Scanner tentokrát s chmeľmi Galaxy a Mosaic. Veľmi dobre nachmelené, pomaranče, mandarínky, živica, krásne, ľahko piteľné pivo. Vzhľadom na vysoké bodové ohodnotenie 4,2/5 sa stalo ašpirantom na najlepšie pivo výletu. MadCat Oatmeal Stout bol dôstojná mavá bodka posedenia. Robili sme si chutne na vyhlásené chlebíčky, avšak nebol piatok, ani chlebíčky. Utopenec však bol tiež skvelý. Obsluha vedela, čo majú v ponuke, bola nápomocná usmievavá.
Pivovar u Tomana
Keďže nám vyhladlo, tak sme sa presunuli do pivovaru u Tomana, s ktorým obaja máme dobré skúsenosti. Keďže bolo už dosť hodín, tak som ešte preveroval, či nám dajú najesť. Dajú. Pri vstupe do podniku som sa ešte pre istou pýtal barmana, či nás pohostia. Po kladnej odpovedi sme si sadli k stolu. S unavenou servírkou prišiel zákon a tiež informácia, že kuchyňa je už zavretá. Nakoniec nám jedlo ešte pripravili. Líčka na zemiakovej kaše boli veľmi chutné.
Žofiin Speciál, čo bola slušne nachmelená IPA, chutila tiež. Švagrovi Tomanová 12% tiež chutila. Dali sme si ešte jedno pivo a následne sme boli vyzvaní na objednávku posledného kola. Hodinu pred záverečnou. Chápem, že boli reštrikcie kvôli Covidu, a to, že všetci sme z toho unavení, vrátane obsluhy, ale objednávať posledné pivo hodinu pre záverečnou, keď mám v lokále 6 ľudí, mi hlava neberie. Je to hlavne neekonomické a tiež nezdvorilé voči hosťom. Na Tomana zatiaľ nezanevriem, avšak budem strehu pri ďalšej návšteve.
A nastala dilema, že kam teraz, Axiom vypadol, Efi sme zmeškali. Tu vraví švagor, objavil som neďaleko tu v centre taký jeden bar, ale asi nič prekvapivé pre teba. Tak poďme, Vošli sme, na výčape 7 pív z Brna a okolia. Mladá barmanka sa o nás rýchlo postarala. Keďže hore nebolo miesto, šli sme dole, kde bolo dosť voľného miesta na sedenie. Malo to však tú nevýhodu, že obsluha trochu viazla.
Vnútri som si zistil, že sme U Dvou přátel. Bol som si istý, že u nich už bol, avšak som si vôbec nepamätal interiér. Po krátkej diskusii, kde sa do nej zapojila aj čašníčka, som sa dozvedel, že puby sú dva a ja som bol v tom druhom, čo je vlastné prvý. Poďme však k podniku. Vrchná časť je pomerne malá a bola plná mládeže, ktorá sa tiesnila pri bare. Schody dole sú nočná mora a isto by vedeli rozprávať príbehy o osviežených zákazníkov, ktorých premohla gravitácia. A nemusíte byť ani osviežení, niesť sudy dole do skladu je tiež zábava.
A čo sme si dali? Rousínovská Jedenáctka 11° od Toma Pivečku, sa ľahko pila, avšak neohúrila, niet veľmi, čo písať. Sladové pivo, s ľahkým náznakom chmelu. Thrills Dočesná IPA bola slušne nachmelená vo vôni aj v chuti. Grapefruit, citrusová kôra, živica, pekne zakomponované do sladového tela. Skvelé. MadCat Kveik IPA bolo polotmavé pivo s použitím Kveik kvasníc z Nórska. Bolo zľahka karamelové, pomerne dobre nachmelené, Kveik kvasinky nebolo veľmi cítiť, čo je za mňa dobre.
Ochutnal som aj pivá pivovaru Brewniverse, čo je kočovný pivovar majiteľa podniku. IPA z názvom Butch bola viac sladová ako chmelená a navyše aj chybami. Acetaldehyd a oxidácia boli zreteľne cítiť. Santa is Dead od toho istého pivovaru, spĺňala dokonalo názov. Toto bolo dokonale mŕtve pivo, dokonale. Zoxidované, bez chmeľu, aj keď to chcela byť DIPA, proste katastrofa. Nuž smutné. Podľa mojich informácii, sa pivo moc rýchlo nepredáva a to má samozrejme vplyv na kvalitu piva. Podnik je to inak skvelý, v lepších časoch tam musí byť živo.
Toto už bola posledná zastávka, príjemne osviežení, sme šli spať.
Gulášová bodka
Druhý deň už bol len oddychový, podarilo sa mi však zastihnúť Lukáša Provazníka tesne po dotočení televízneho výstupu k Silvestru, pokecali sme, dal som si v Malt Worm Cobolis Meč svetla Vanilla Limited edition, čo je chutný, veľmi mocný Imperial stout s vanilkou.
Pred odchodom na vlak som sa chcel najesť. Trochu som preberal, že kde, lebo som mal v úmysle zájsť do konkrétnej reštaurácie, ktorú som si pamätal, keď som chodili do Brna na služobné cesty. Samozrejme som ju nenašiel a vošiel niekam, kde bolo napísané, že majú guláš. Reštaurácia na poschodí, veľká a prázdna. Nakoniec som sa odhodlal a oplatilo sa, nakoľko jedlo bolo dobre uležané, chutné a sýte. K tomu som popíjal polotmavého Beránka a nastal čas na odchod.
Ten prebehol úplne v pohode a ja som už začal plánovať ďalší výlet do Brna, keď budú mať u Harryho na výčape u seba navarené pivo.
Snímky a text: Imrich Nógell, Beermalade
Prečítajte si aj
Cesta do Brna a späť. Alebo čo v metropole Moravy nevynechať