Je čas bilancovať. Už o roku 2020 sme písali, že bol mimoriadne ťažký a pre gastroscénu asi najhorší v novodobej histórii. A to sme ešte nevedeli, že rok 2021 bude ešte ťažší. Na prelome rokov každoročne usporadúvame veľkú anketu medzi pivovarníkmi. Tejto tradícii sme ostali verní aj tentokrát. Dnes sa za rokom 2021 obzerá a plány na ďalšie obdobie prezrádza Ľudovít Sluka z Galantského remeselného pivovar Galgan.
Asi sa zhodneme na tom, že pre pivovary bol rok 2021 jedným z najťažších za posledné desaťročia. Ako ste ho vnímali?
Vzhľadom na skutočnosť, že náš pivovar funguje ako kamenný len niečo viac ako dva roky, považujeme minulý rok za „druhý najťažší“ v rámci našej existencie. A to po všetkých stránkach – zdravotnej, psychickej, ekonomickej, obchodnej atď. Vo všeobecnosti môžeme skonštatovať, že sme radi, že je už za nami a prežili sme ho v zdraví a s relatívne udržateľnými stratami.
Vedeli by ste na roku 2021 nájsť nejaké pozitíva, ktoré váš pivovar posunuli vpred?
Veľmi ťažko sa hovorí o nejakých výrazných pozitívach, ale určite sa nájde niekoľko vecí, ktoré nás posúvajú, síce postupne, ale predsa len, vpred. V tomto roku sme mali možnosť vyskúšať si spoluprácu s veľkým obchodným reťazcom, podarilo sa nám stabilizovať predaj piva prostredníctvom nášho e-shopu, mierne sme rozšírili náš dodávateľsko-odberateľský reťazec a nadviazali spoluprácu s novým partnermi z pivovarníckej branže, zefektívnili prevádzku pivovaru a najmä „oprášili“, v dôsledku pandémie hybernujúci projekt našej vlastnej reštaurácie. Navyše sa nám rysuje možnosť prevádzky ďalšieho zaujímavého priestoru v blízkosti Bratislavy.
Na ktoré pivo z vašej produkcie ste najviac hrdí? Viete prezradiť, či nastanú vo vašej produkcii zmeny v roku 2022?
Sme radi, že našim zákazníkom naďalej chutia naše ležiaky, ktoré sme tento rok rozšírili o tmavý 13° ležiak. Taktiež nás teší vynovený ovsený ejl Princ BaJAGA, ktorý dostal výraznejšiu chmeľovú chuť a vôňu a tým celkovo aj výraznejší „šmrnc“. A budeme zvedaví aj na reakciu zákazníkov na naše prvé pivo v štýle Brut IPA (GAlabrut), ktoré sme uviedli na trh v predvianočnom čase.
Čo sa týka produkcie, jasnejšie sa nám rysuje kľúčové portfólio našich pív, ale určite by sme k nemu na rok 2022 radi pridali jeden – dva sezónne špeciály. Samozrejme sa budeme aj budúcom roku snažiť flexibilne reagovať na dopyt zo strany našich zákazníkov.
S akými ambíciami vstupujete do roku 2022?
Skôr ako o nejakých ambíciách, by sme po skúsenostiach z posledných dvoch rokov a stále pretrvávajúcej neistote a istej nepredvídateľnosti, mohli skôr hovoriť o plánoch a postupných krokoch. Navyše veľmi pozorne a citlivo vnímame situáciu ohľadom zvyšujúcich sa dodávateľských vstupov a očakávaných zvýšených prevádzkových nákladov v dôsledku nárastu cien komodít, energií a najmä celkovej inflácie.
Takže rok 2022 sa budeme snažiť ísť naozaj krok za krokom, kvartál za kvartálom a budeme sa snažiť operatívne reagovať na spomínané vonkajšie vplyvy. Ale samozrejme dlhodobejšie ciele nastavené máme a stále aj určitú vnútornú motiváciu, ktorá nás poháňa ďalej. V podstate by sme radi nadviazali na to dobré, čo sa nám podarilo v tomto roku a posunuli to opäť o kúsok ďalej, na profesionálne vyššiu úroveň. Najvyššou prioritou ale bude dokončenie a spustenie našich vlastných prevádzok. Ak by sa to podarilo už v roku 2022, bolo by to vynikajúce a bolo by to pre nás zároveň istým zadosťučinením a ocenením našej doterajšej práce.
Prečítajte si aj
Pivovar Zámčan: Gastro je dnes ako Titanic. Všetci vieme, že sa potopí
Snímka: FB Remeselný pivovar Galgan