Pivovarnícky rok ubehol ako voda. V mnohých smeroch bol podobný ako tie predchádzajúce, našli sa však aj nové momenty a výzvy. Portál oPive.sk sa opäť rozhodol usporiadať pravidelnú koncoročnú anketu, v ktorej spovedáme pivovarníkov zo Slovenska. Dnes sa za uplynulým rokom obzerá Tomáš Pivarči z Remesleného pivovaru Huncút.
Ako hodnotíte uplynulý rok 2019? Čím bol pre vás iný?
Rok 2019 z pohľadu pivovaru Huncút považujeme za úspešný. Dokúpili sme časť technológie, podarilo sa nám uvariť niekoľko zaujímavých noviniek a priviesť ich do nášho regiónu a opäť sa nám podarilo spolupracovať s Turistickou útulňou Andrejcová, pre ktorú vyrábame náš pivný endemit „Tetrov 11°“. Na prelome rokov sme finančne podporili organizáciu, ktorá sa venuje záchrane vzácneho vtáka – Hlucháňa „Tetrova“ v Nízkych Tatrách.
Rovnako ako pred rokom sme sa zúčastnili viacerých regionálnych akcií. Počas leta sme v spolupráci s organizáciou Priestor, platforma súčasného umenia zorganizovali niekoľko filmových premietaní u nás v pivovare. Jedno predstavenie naplnilo kapacity nášho dvora, takže sme mohli vyhlásiť, že bolo vypredané. Počas roku sme realizovali viaceré riadené degustácie pre firmy alebo podniky, v ktorých sa čapuje naše pivo. Mali sme aj tú česť u nás v pivovare spríjemniť trom Jozefom ich narodeninovo-meninový deň a to vo forme zážitkového varenia piva. Rok 2019 priniesol aj spoluprácu s domovaričskou súťažou Trnavský hrncovar. V pivovare sme privítali Rostislava – víťaza jej štvrtého ročníka v kategórii Sweet Stout. V spolupráci s ním a s pražiarňou kávy Shanti sme u nás navarili víťazné pivo s názvom „Kafka“. Táto spolupráca výrazne obohatila všetky strany.
Rok 2019 považujeme za výnimočný aj z hľadiska zaradenia nami navrhnutej ozónovej umývačky sudov do pravidelných sanitačných procesov.
Začiatkom decembra sme sa dozvedeli, že sa náš pivovar stal najobľúbenejším pivovarom Banskobystrického kraja. Táto informácia nás potešila, ceníme si priazeň našich fanúšikov a ďakujeme za každý hlas.
Čo by ste označili za pivovarnícku udalosť roka?
Pre nás bola udalosťou roka návšteva medzinárodného pivného veľtrhu Brau Beviale v Norimbergu.
Ktorý konkurenčný pivovar vás pozitívne zaujal?
Na začiatku chceme povedať, že remeselné pivovary považujeme za partnerské a nie konkurenčné. Veľmi radi skúšame nové pivká, ktoré obohacujú pivnú scénu. Radi preto ochutnávame rôzne štýly navarené v rôznych pivovaroch. Môžeme však priznať, že z minuloročných ochutnávok v dobrom spomíname na pivká od chalanov z Beerdivision.
S akými plánmi vstupujete do nového roka?
Naďalej platí, že aj v ďalšom roku chceme pracovať s ľuďmi a organizáciami, s ktorými si navzájom dôverujeme, chceme zlepšovať kvalitu nášho piva, vzdelávať ľudí a opäť priniesť niečo zaujímavé do nášho regiónu. V roku 2020 chceme verejnosti sprístupniť mobilnú aplikáciu pre jednoduchšiu administráciu skladu sudov, ktorú sme navrhli a ktorú nám pomohol zrealizovať kamarát Martin.
Veríme, že v novom roku si nájdeme čas aj na spísanie našich skúseností s ozónovou umývačkou sudov a podelíme sa o ne. Z technológií sa chystáme dokúpiť ďalšie ležiacke a fermentačné tanky. Zároveň plánujeme prostredníctvom nášho instagramu a facebooku intenzívnejšie priblížiť ľuďom prostredie pivovaru a procesy, ktoré v ňom prebiehajú.
Na záver by sme sa aj touto formou chceli všetkým poďakovať za spoluprácu v roku 2019. Na zdravie aj v novom roku prajú Huncúti!
Prečítajte si aj
Stupavar: Čaká nás rok veľkých plánov a dôležitých rozhodnutí
Snímka: FB Huncút