Ak by sme sa časom preniesli o šesť až sedem rokov dozadu, situácia by na slovenskom pivovarníckom trhu bola pomerne poskromná. Narážame teraz na kočovné pivovary. V tomto období by ste kočovníkov vedeli spočítať na prstoch jednej ruky.
Dnes je ich ďaleko, ďaleko viac. Kočovnému vareniu sa venuje čoraz viac fanúšikov remeselného piva. To je aj prípad kočovného pivovaru MadHat, za ktorým stoja Peter Vaňo a Viktor Michálek. Ich cesta k vareniu piva bola zaujímavá.
Impulz od ženy
Peter prekvapuje, že s nápadom variť pivo prišla vtedy ešte jeho priateľa, dnes už manželka. „Tak som začal zháňať informácie. Vtedy ich o domácom varení piva nebolo až tak veľa ako dnes. Chvíľu trvalo, než som sa dostal po konkrétne postupy a rady ako variť,“ približuje Peter.
Zlom prišiel v januári 2014, kedy dostal od kamaráta Jančiho set na výrobu piva z koncentrátu. práve s ním začal variť pivo. „Vtedy sme boli nadšení z dosiaľ nepoznanej inej chuti piva. Keďže sa nám výroba piva z koncentrátu zdala príliš jednoduchá, začali sme variť zo základných surovín, ale už každý sám,“ hovorí Peter.
Ten sa dočkal aj úspechu. V roku 2017 sa zúčastnil prvej domovaričskej súťaže zorganizovanej v pivovare ŽiWell. „Na moje prekvapenie som vyhral. Tomuto umiestneniu som sa veľmi potešil a začal som chodiť na ďalšie domovaričské súťaže a behom polroka som mal ďalšie štyri umiestnenia,“ bilancuje Peter a dodáva, že prelom nastal, keď získal druhé miesto na Bielej vrane.
Spájanie síl
Práve po tomto prelome sa rozhodol zájsť za Viktorom, ktorého poznal z pivovaru ŽiWell. Viktor mal k remeselnému pivu veľmi blízko, keďže stál pri zrode spomínaného piešťanského pivovaru.
„Keď chalani začali uvažovať nad vlastným pivovarom, dostal som ponuku, či tam nechcem časom variť pivo a ja som na to kývol,“ konštatuje Viktor. Ten dodáva, že v tom čase študoval chémiu na vysokej škole. Školu však nedoštudoval, keďže sa rozhodol, že chce byť pri výstavbe pivovaru.
„Šiel som stavať pivovar… doslovne stavať. Vlastne som si prešiel od búracích prác, až po celkové zapájanie pivovarskej technológie. Ako mentora som mal Vila Hujíka z terchovksého pivovaru Vŕšky, ktorý vtedy rozbiehal pivovar v Piešťanoch ako vrchný sládok. Ten ma naučil veľa vecí čo sa týka pivovaru a popri tom som chodil na sládkovský kurz,“ prezrádza Viktor.
Varenie kočovne
Viktor a Peter sa v roku rozhodli, že skúsia spojiť sily a založia si kočovný pivovar. „Bolo to najskôr z roztopaše, mali sme voľný čas a mysleli sme si, že to pôjde samo,“ smejú sa. Zobrali si papier a začali prepočítavať náklady a výnosy.
Keď svoje predstavy ukázali zabehnutým pivovarníkom, nastali zmeny. „U Peťa Holčíka sme však dostali jemný výplach žalúdka a pár dobre mienených rád, ktoré nás trocha postavili do svetla reality a tak sme išli prepočítavať nanovo,“ úprimne priznávajú. Pivovar nesie meno MadHat. A podľa čoho vznikol názov? „Prečo tento názov? Sám už neviem, no bol to boj,“ priznáva Peter.
Ako nosný produkt majú jedenásťstupňový ležiak Vlasáč. „Ten čapujeme aj v našich podnikoch – v čajovni Slnovrat v Piešťanoch a v Skákajúcom poníkovi v Trnave,“ približujú. Okrem toho podľa sezóny varia aj Stout Čierna Cica a aj štýl NEIPA, konkrétne pivo s názvom Humulus Kumulonimbus.
A aké plány majú do budúcna? „Úvahy by boli, no peniaze niekedy chýbajú. Takže medzitým sa budeme snažiť hlavne variť čo najpravidelnejšie a najlepšie ako vieme. Myslím, že ku kamennému pivovaru máme ešte dlhú cestu, no budúcnosti sme otvorení,“ uzatvárajú rozprávanie Peter a Viktor z kočovného pivovaru MadHat.
Prečítajte si aj
Snímky: Pivovar MadHat