Je čas bilancovať. Už o roku 2020 sme písali, že bol mimoriadne ťažký a pre gastroscénu asi najhorší v novodobej histórii. A to sme ešte nevedeli, že rok 2021 bude ešte ťažší. Na prelome rokov každoročne usporadúvame veľkú anketu medzi pivovarníkmi. Tejto tradícii sme ostali verní aj tentokrát. Dnes sa za rokom 2021 obzerá a plány na ďalšie obdobie prezrádza Peter Demko z Piešťanského pivovaru ŽiWell.
Asi sa zhodneme na tom, že pre pivovary bol rok 2021 jedným z najťažších za posledné desaťročia. Ako ste ho vnímali?
Určite to tak je, máme za sebou mimoriadne ťažký rok, napokon ako takmer všetci v našom segmente. Výhoda bola jedine v tom, že na základe skúseností z roku predošlého sme sa na to mohli rozumne pripraviť. V praxi to znamenalo chápať, že máme k dispozícii maximálne päť mesiacov dobrej sezóny a treba z nej vyťažiť čo sa dá. Medzi nami, očakávame, že rok 2022 sa ešte bude niesť v rovnakom duchu. Ale bodaj by sme sa mýlili.
Vedeli by ste na roku 2021 nájsť nejaké pozitíva, ktoré váš pivovar posunuli vpred?
Máme hneď niekoľko pozitív. Do teamu sa vrátil Peťo Gabriška, vďaka nemu sme sa vedeli lepšie pozrieť na ekonomickú aj kvalitatívnu stránku výroby. S jeho príchodom tiež súvisí spustenie novej, špičkovej fľaškovačky/plechovkovačky. Vďaka nej sme schopní predĺžiť expiračný dobu našich produktov, nehovoriac teda o možnosti si sami plechovkovať. Príjemné je aj to, že ďalší pilier našej výroby, Nikolas Müller sa dovzdelal a od tohto roku je sladkom aj oficiálne. No asi to najdôležitejší pozitívum tohto roka je, že sme mali čas premýšľať a robiť veľké rozhodnutia o tom ako ďalej.
Na ktoré pivo z vašej produkcie ste najviac hrdí? Viete prezradiť, či nastanú vo vašej produkcii zmeny v roku 2022?
Bude to znieť ako klišé, ale hrdí sme na každé jedno pivo, ktoré sme tento rok navarili a predali. Presne o tom totiž ten rok bol. V krátkej sezóne nebol priestor na chyby, experintovať sa dalo tiež menej ako po iné roky a pravé preto sme vďační za množstvo a kvalitu piva, ktorú sme dokázali priniesť na slovenský craft trh. Zmeny v produkcii určite nastanú, kto chce prežiť, bude musieť naháňať doslova každý cent.
S akými ambíciami vstupujete do roku 2022?
Ambície sú jasne, aj naďalej tešiť milovníkov poctivého zlatého moku kvalitným žiwellným pivom z Piešťan. No a tu by sme im všetkým, nielen tým našim, chcel poďakovať za to, že ostávajú verní craft pivovarníctvu. Pretože bez nich by to samozrejme nešlo. No a nám, všetkým čo makáme vo výrobe, či už malých alebo obrovských pivovaroch chceme popriať sládkovské: Daj Boh šťastia! Budeme ho totiž potrebovať…
Prečítajte si aj
Heineken: Je zázrak, že množstvo podnikov situáciu naďalej zvláda
Snímka: FB /Pivovar ŽiWell