Na stránkach oPive.sk sme pre vás pripravili novinku. Raz za mesiac sa s vami o svoj pohľad na párovanie jedla a piva podelí Juraj Pacalaj, ktorý stojí za značkou Punková kuchyňa. Pri tejto príležitosti sme sa s Jurajom porozprávali a opýtali sa ho na vnímanie piva i jeho plány s jeho pravidelnou rubrikou.
Vždy ste chceli byť kuchárom?
Áno, už ako malý som zavadzal mame v kuchyni. No tým, že nevarila niektoré veci, ktoré som chcel ja, tak som sa ich musel naučiť. A kde inde ako v škole vás to naučia? Dík mami.
Čo vás na tomto povolaní baví najviac?
Kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my?
Ako sa dostane kuchár k remeselnému pivu?
Ku každému jedlu patrí nápoj. A tým, že máte v meste Sklep pub (momentálne Hellstork bar), tak máte jasnú voľbu. Ale asi najviac je, keď poznáte osobne Danka Obcoviča, Petra Holčíka a Vlada Kaznakova.
Máte nejaké obľúbené pivné štýly?
To by mal mať každý a ja nie som výnimka. Cez leto sú to kyseláče, zime mám rád stouty. Ale dobrou „ipou“ nepohrdnem nikdy.
Čo remeselné pivo a varenie?
Pivo a varenie ide ruka v ruke od nepamäti. Či už guláš alebo rôzne omáčky obohatené o pivo. Ale tým, že remeselné pivo je zaujímavejšie na chuť, farbu a vôňu, tak je možností ďaleko viac. Remeselné pivo sa hodí všade a ku všetkému. Len treba vedieť, čo chcem piť a jesť.
Pamätáte si na prvé jedlo, pri ktorom ste kombinovali pivo a jedlo?
Jasné, pamätám. Ako by to bolo včera. Celé to vzniklo v mojej hlave pri prvom „hĺtku“ Ancikrista. Boli to Bravčové bôčikové rebrá marinované v Ancikristovi, chilli a kakau s čokoládovo-kávovou Chilli BBQ. Ale prvý beer pairing bol Hovädzí chilli burger so slaninovou, BBQ údeným syrom v paradajkovej žemli s pivom Wndigo ad Kaza.
Na aké postrehy či recepty sa môžu tešiť čitatelia oPive.sk?
Ako som už naznačil vyššie budú to Street Food recepty na základe piva a samozrejme s pivom. Bude aj tradičné netradično, chute ktoré každý pozná, no nie až v tak známej kombinácii. A nevynecháame oheň a dym. Budú aj sezónne chute a špeciály. Máte sa na čo tešiť.
Snímka: Punkovú kuchyňa