No čo, už ti babka upiekla kačku? Ak nie, choď k nej a upeč jej ju ty. Ver, že sa poteší aj keď jej chutiť nebude. Aby si ukázal, že je v tebe viac ako pečená kačka, naučíš sa aj čokoládové brioše a šípkovú omáčku. Nedeľa pre rodinu!
Potrebuješ
Brioše
- Hladká múka: 680 g
- Cukor kryštál: 30 g
- Droždie: 42 g
- Soľ: 5 g
- Maslo: 50 g
- Vlažné mlieko: 200 ml (môže byť aj teplejšie, no neprežeň to, lebo z kvásku nič nebude)
- Teplá voda: 200 ml
- Kakao: 50 g
- Čokoláda horká: 50 g
- Vajce: 2 ks (no použiješ iba žĺtka)
- Sezam: 10 g
Kačka
- Kačka: veľkosť nechám na tebe, ja som použil 2,6 kg
- Soľ: 10 g
- Jablko: 1 ks
- Klinčeky: 5 g
Pikantná kapusta
- Červená kapusta: 1,5 kg
- Cibuľa: 200 g
- Nové korenie: 5 g
- Bobkový list: 2 ks
- Cukor kryštál: 300 g
- Pomaranč: 200 g
- Soľ: 10 g
- Citrón: 100 g
- Chilli čerstvé: 3 g (záleží ako moc pikantné chceš )
- Kačacia masť: 150 g
Šípková omáčka
- Šípkový džem: 250 g
- Pivo: 2 dcl (ja som použil Beer division – Carrie )
- Badián: 1 ks
- Soľ: 2 g
- Cheddar: cca 200 g
Postup
Brioše
Mlieko, droždie, cukor zmiešaj a nechaj pracovať kvások. Medzi tým zmiešaj múku, soľ, kakao, nasekanú čokoládu. Keď máš kvások hotový, pridaj ho do suchej zmesi aj s teplou vodou. Celé to dobre vymiešaj do vláčneho jemne lepivého cesta.
Ak si tu treba cesto rozdeliť na menšie brioše (ak zvolíš ako ja, tak 130 g je jedna porcia). Takto pripravené hneď ukladaj na plech (najlepšie na pečiaci papier). Prikry a nechaj podkysnúť cca hodinu.
Ak už máš pekné brioše potri ich rozšľahaným žĺtkom a zasyp sezamom. Teraz to pichni do rozohriatej rúry na 180° C a peč cca 10 minút (lepšie je skontrolovať počas pečenia, môže to byť osem minút, alebo aj 12). Upečené sú vtedy, ak sú duté (keď poklopkáš zo spodu).
Kačka
Kačku prekroj na poly a osoľ. Do pekáča naukladaj nakrájané jablko, zasyp klinčakami a prekry kačku. Takto naplnený pekáč prekry alobalom a peč v rozhriatej rúre na 130° C cca tri hodinky. Samozrejme to kontroluj počas pečenia nech si nevystrojíš hanbu u babky.
Pikantná kapusta
Očistenú cibuľu zarestuj na masti. Pridaj koreniny, no nesoľ! Zasyp cukrom a nechaj skaramelizovať. Pridaj nasekané chilli a potom kapustu. Premiešaj, zalej vodou, osoľ a nechaj dusiť. Tesne pred koncom nasekaj pomaranč a pridaj šťavu s citróna.
Šípková omáčka
Už sa nevieš dočkať piva? Akurát sme tu! Šípkový džem nechaj prevrieť spolu s pivom a badiánom. Dochuť soľou a udržuj v teple, už budeš jesť.
Briošku rozkroj pozdĺžne a prehrej na panvici do chrumkava. Natrhanú kačku premiešaj s omáčkou a vrstvi na spodok žemle. Potom prekry cheddarom a zasyp kapustou. Na vrch pridaj briošu a už ti nikto neodolá. Hlavne keď mu naleješ. Keď už nič iné, aspoň rodinu si váž!
Čo ti odporučím?
Samozrejme Beer Division – Carrie!
Na chuť
Juro
POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.