Pivovar Rye Island: Rok 2022? Asi sa bude opakovať scenár z vlaňajška

Rye Island Etikety

Je čas bilancovať. Už o roku 2020 sme písali, že bol mimoriadne ťažký a pre gastroscénu asi najhorší v novodobej histórii. A to sme ešte nevedeli, že rok 2021 bude ešte ťažší. Na prelome rokov každoročne usporadúvame veľkú anketu medzi pivovarníkmi. Tejto tradícii sme ostali verní aj tentokrát. Dnes sa za rokom 2021 obzerá a plány na ďalšie obdobie prezrádza Monika Baranyai z pivovaru Rye Island.

Asi sa zhodneme na tom, že pre pivovary bol rok 2021 jedným z najťažších za posledné desaťročia. Ako ste ho vnímali?

Určite bol veľmi náročný z hľadiska prežitia. Ak by sme náš pivovar nepodporovali z vlastných zdrojov, bolo by otázne, kde by sme sa teraz nachádzali. Napriek mnohým negatívam sme si všimli, že leto bolo veľmi silné. Ako keby si ľudia chceli užiť aspoň tú krátkosť letného obdobia, lebo cítili, že na jeseň sa všetko opäť zastaví.

Vedeli by ste na roku 2021 nájsť nejaké pozitíva, ktoré váš pivovar posunuli vpred?

Jedným z míľnikov nášho pivovaru bolo získanie povolenia na prevádzkovanie. Pre nás to bol obrovský úspech.

Na ktoré pivo z vašej produkcie ste najviac hrdí? Viete prezradiť, či nastanú vo vašej produkcii zmeny v roku 2022?

Našimi favoritmi sú pivá Lowland (American IPA, 14 %) a Hard Worker´s Red IPA (alebo Žitnoostrovská IPA, 15 %). Boli pri našom zrode a sú tu s nami stále.

S akými ambíciami vstupujete do roku 2022?

V tomto momente si pre rok 2022 vieme predstaviť podobný scenár ako v tomto roku. Pol roka útlm, pol roka rozkvet. Budeme sa musieť maximálne sústrediť na sezónu a včas na ňu pripraviť, aby sme z nej vedeli vyťažiť čo najviac a podporiť chladné mesiace.

Prečítajte si aj

Panský pivovar Bojnice: Rozširujeme, bude viac priestoru na experimenty

Snímka: FB Rye Island Beer