Prvý nástrel: Dnes si otestujeme pivo, ktoré na Slovensku kúpite hádam všade. Nesie meno Zlatý Bažant a asi nikomu z vás ho netreba špeciálne predstavovať. Ide o základnú desiatku. Možno to neviete, ale rozdiel medzi desiatkou a dvanástkou nie je veľký. V Hurbanove totiž navaria jednu várku na 16 stupňov. Až následne ju upravujú na požadovanú stupňovitosť. Prečo to robia? Chcú ušetriť a spotrebiteľ to vraj nespozná. Na obranu, obdobne to robia vo všetkých pivovaroch po celom svete.
Názov piva: Zlatý Bažant 10% Svetlé
Pivovar: Heineken Slovensko
Druh piva: Svetlé výčapné pivo
Krajina: Slovensko
Stupňovitosť: 10%
Obsah alkoholu: 4,1 %
Zloženie: Voda, jačmenný slad, jačmeň, vybraný chmeľ.
Farba: Zlastistá, číra.
Vôňa: Nič nezvyčajné. Jemné náznaky sladu a karamelu.
Pena: Jemná konzistencia si dlho tvar nedržala.
Chuť: Úvod začína celkom nasýtene. V strede sa tento dojem ešte umocňuje. Práve v bruchu piva zachytíte sladkosť karamelu, ktorý sa celkom dlho rozvíja. Koncovka je horkastá, chuť je vodnatejšia.
Zhrnutie
Na to, že ide len o desiatku sú tóny celkom hutné. Má to však svoje ale. Úvod je fajn, prichádza však stred a karamelovosť podľa mňa nie je najčistejšia. Ale beriem. Pri horkastej koncovke by som sa však hádal, že pri tomto pive bol použitý chmeľový extrakt. Ale je to len môj amatérsky dojem. Na etikete nie je ani zmienka o extrakte, tak mi len zostáva tomuto údaju veriť. Piteľnosť je však dobrá. Aj tóny sú celkom príjemne zoradené. Celkový dojem však je priemerný. Tá karamelovosť v strede má nepresvedčila, rovnako aj horkastý záver. Dávam slušnú štvorku. Pivo nemá nejaké vady, ale v podstate je to nuda. Je to možno subjektívne, ale o subjektivite sú všetky recenzie. Nielen na tejto stránke.