Ako sa Stupavar pustil do kyseláča. A urobil dobre (Phillyp’s Sour)

Stupavar - Phillyps's Sour tit

Kyseláče nie sú fenoménom len posledných mesiacov. Možno vyše roka pozorujeme trend, keď sa aj v našich končinách čoraz väčšej obľube tešia tzv. kyslé pivá. Majú svoje špecifiká a nemusia sadnúť každému. Ono je to umenie namixovať chute tak, aby kyslosť nevalcovala. Do skupiny pivovarov, ktoré ponúkajú kyseláče, sa najnovšie zaradil aj pivovar Stupavar. Na trh uviedol pivo  Phillyp’s Sour. Prvá várka bola síce určená len na výčapy, k nám sa však dostala aj fľašková verzia. Boli sme teda zvedaví ako dopadla premiéra Stupavaru.

Názov piva: Phillyp’s Sour

Pivovar: Pivovar Stupavar

Druh piva: Sour

Krajina: Slovensko

Stupňovitosť: Neuvedená

Obsah alkoholu:  4,4%

Zloženie: Voda, jačmenný, pšeničný a ovsený slad, chmeľ, kvasnice a ovocný koncentrát z broskyne.

Cena: Pivo sme dostali na otestovanie od pivovaru.

Farba: Zlatistá, pivo je kalné.

Pena: Vysoká, nadýchaná so šľahačkovitou štruktúrou.

Vôňa: Nevtieravá broskyňa. Okrem nej zachytíte aj tóny limety.

Chuť: Sladový základ je nevýrazný, rezkosť ideálna. V chuti dominujú broskyne, ktorým v druhom slede sekunduje grep aj náznaky limety. Kyslosť je držaná na uzde, horkosť  jemná a doznievanie príjemne ovocné.

8/10

Zhrnutie

Výborné pitie. Kyslosť je nastavená tak, že je síce prítomná, ale zbytočne nekričí a nešplhá do výšok, kde by niekoho mohla rušiť. To isté platí aj o ovocí. Broskyne sú pekne citeľné, ale len tak, aby ukázali aj ďalšie prednosti. Pivo zároveň nie je až tak uhladené, ale urobené tak, že má rukopis Stupavaru. Za nás príjemné prekvapenie a osmička.

PS: Taká blbá poznámka pod čiarou, toto pivo malo byť na trhu pred letom a bol by to určite hit. Inak veľká pochvala, takto sa má robiť kyseláč pre masy.

Sending
Hodnotenie čitateľov
5/10 (14 hodnotenie)