Údená tradícia v srdci Slovenska (ERB Údený ležiak)

ERB - Údený ležiak

Prvý nástrel: Údené pivo je odvážna kategória. Pivovarník sa totiž pohybuje po tenkom ľade. Vybalansovať pomerne intenzívne údené tóny môže byť veľmi náročné. Aj preto je takýchto pív na našom trhu pomerne málo. Výnimkou je pivovar ERB v Banskej Štiavnici. Ten Údený ležiak ponúka každú sezónu a ohlas je podľa pivovaru značný. Na strednom Slovensku majú k tomuto kúsku iný vzťah, údený ležiak bol totiž prvým špeciálom, ktorý v Štiavnici navarili. Tento rok však spravili jednu podstatnú zmenu. Doteraz totiž varili podľa Bambergskej receptúry, tento rok išli vlastnou cestou. Sme zvedaví.

Názov piva: ERB Údený ležiak

Pivovar: ERB – Edvard Rada Breweries

Druh piva: Údený ležiak

Krajina: Slovensko

Stupňovitosť: 12 %

Obsah alkoholu: 5,2 %

Zloženie: Voda, údený slad, jačmenný slad, žatecký chmeľ, pivovarské kvasnice.

Miesto nákupu: Pivo nám na testovanie zaslal priamo pivovar.

Farba: Hnedo-červená.

Vôňa: Údené tóny tu hrajú prvú ligu. Predstavte si riadne zaúdené korbáčiky a viete o čo ide. V závetrí nájdete aj čokoládu.

Pena: Smotanová. Jemná konzistencia ustupovala.

Chuť: Úvod je postavený nízko. V ďalšom priebehu dochádza k zintenzívňovaniu tónov, k najvyšším métam sa však nedostanete. V strede nájdete záblesky karamelu, slaniny a čokolády. Koncovka je horkastá primerane.

7/10

Zhrnutie

Treba povedať, že s údenými tónmi to neprepálili. Sú v tomto kúsku zakomponované lahodne a vôbec vás nerušia. Väčšie výhrady by som mal k intenzite tónov. Čakal som asi väčší ohňostroj. Ale začnime na začiatku, ten je nastavený nízko. V strede nájdete slankasté tóny skombinované s horkastou čokoládou. Práve od stredu môžete intenzívne pozorovať údené tóny. Koncovka je horkastá len jemne. Celkovo som čakal, že to bude pri stupni alkoholu (5,2 %) troška väčšie dobrodružstvo. Pivo však nikoho neurazí a rozširuje našu pivnú scénu. Ponúka postupnú gradáciu a najsilnejšia na ňom je lahodnosť a piteľnosť. Dávam sedmičku. Pokojne vyskúšajte, možno vám zapasuje ešte viac.