Vrátil som sa do legendárneho podniku a zistil, že všetko je inak

Opapa

Keď som sa minulý rok dočítal na oPive, že podnik Richtár Jakub na Moskovskej ulici končí, bolo mi to ľúto. Do podniku som nechodil nejako pravidelne. Bola to však zastávka, na ktorú som sa vedel spoľahnúť. Vedel som, čo ma čaká a čo od tohto podniku môžeme očakávať.

Návrat?

Keď som sa zhruba pred mesiacom dočítal, že sa do priestorov na Moskovskej ulici vráti život, potešil som sa tomu. Vrátili sa mi spomienky a tešil sa tomu, že sa vracia niečo, čo nadviaže na staré dobré časy. Dal som podniku, ktorý nesie názov Opapa, pár dní a rozhodol sa ho navštíviť.

Prvý dojem po vstupe do podniku bol v podstate rovnaký ako v minulosti. Mal som pocit, že stoly a stoličky zostali po predchádzajúcom majiteľovi. O čosi skromnejšia bola „výzdoba“, ale dá sa predpokladať, že je to len otázkou času.

Ponuka piva bola česko-slovenská, v tomto sa veľa nezmenilo. Sadli sme si, začali popíjať pivo, ktoré bolo v dobrej kondícii a po pár desiatkach minút sa zhodli na tom, že je tu v podstate všetko inak. Nie, nejde o usporiadanie stolov či umiestnenie výčapu. To všetko bolo rovnaké.

V podniku nebola atmosféra či duch povestný pre Jakuba. Je to vec, ktorá sa nedá skopírovať či umelo vytvoriť. Musí to vzniknúť.

Úplne inak

Podľa mňa veľa robila aj obsluha. Mal som pocit, že u Richtára Jakuba majú najmenšiu fluktuáciu obsluhy v celej Bratislave. „Holky od Jakuba“ boli milé, rýchle a kompetentné. Aj vďaka nim som mal pocit, že podnik ide ako dobre namazaný stroj.

Eliminovali negatívne javy, ktoré vám mohli narúšať bezproblémové trávenie voľného času. Nehovoriac o tom, že svoje robila aj osoba majiteľa. Kombinácia priestoru, obsluhy, ponuky piva a majiteľa urobila z tohto miesta jeden z najkultovejších podnikov v Bratislave.

Teraz mnohé z toho zmizlo. Neberte to ako kritiku. Možno som len veľa porovnával a išiel do Opapu s vysokými očakávaniami. Ponuka piva bola pritom slušná, pivo bolo v dobrej kondícii, ale chýbal mi tam ten pokoj, tá ležérnosť a pocit, toho, že na tomto mieste plynie ten čas o čosi pomalšie ako v tom bežnom svete.

Aj to je dobrý príklad toho, že aj keď „okopírujete“ nejaký koncept, výsledok nemusí byť rovnaký. Že vytvorenie dobre atmosféry v krčme je veľká alchýmia. Nad Opapom nelámem palicu. Je to slušný podnik s dobrou myšlienkou. Je to dobrý základ, na ktorom treba stavať.

***********************************

Guñéz Ulej
Narodil som sa niekde medzi Kyjevom a Prahou. Bez piva si neviem predstaviť deň, ani noc. Pracujem ako IT-čkár v jednej nemenovanej firme a mojim snom je celosvetový mier. Ak máte nejaké postrehy, alebo pivné hlúposti, pošlite mi ich na adresu gunez.ulej@gmail.com.

Prečítajte si aj

Kultový podnik je minulosťou. Richtár Jakub oznámil, že končí