Na slovenskom pivnom nebi nájdete ďalšiu pivnú hviezdičku. Už niekoľko týždňov ponúka svoje kúsky kočovný pivovar Čierny Kameň z Liptovských Revúc. Jeho sládkom je Tomáš Maroš. Ten sa okolo piva točí už niekoľko rokov. Zlom však nastal vlani, keď mal šťastie v nešťastí.
Celý „pivný príbeh“ Tomáša začína v jeho mladosti, keď jeho prvý kontakt s pivom dopadol veľmi dobre. „Mal som asi 15 rokov a prišli sme práve z prác na poli. Bolo neuveriteľné teplo a tak si staršie osadenstvo dalo pivo a opýtali sa aj mňa, či by som chcel. Vtedy som si dal malý Martiner. Myslím si, že vtedy ešte poctivý. Veľmi mi zachutilo,“ spomína Tomáš.
Od pitia k vareniu piva je dlhá cesta. V prípade Tomáša svoje zohrala inšpirácia u známeho. „Že začnem variť vlastné pivo som sa rozhodol po stretnutí s mojím kamarátom Mirom Blanarovičom. Bolo to asi v júli 2010. Stretol som ho v Rimavskej Sobote a podaroval mi fľašu svojho domáceho pivka. Vtedy som sa rozhodol že začnem variť vlastné pivo,“ približuje zásadný moment Tomáš Maroš.
Pivo si doma varil, nad niečím profesionálnejším však nerozmýšľal. Až prišla zlomová udalosť, ktorá zmenila jeho pohľad na dovtedajší život. „Celému môjmu terajšiemu kočovníctvu predchádzala udalosť z júna minulého roka, keď na mňa v lese spadol strom a mierne ma dolámal,“ hovorí dnes už s úsmevom Tomáš. Ten tak začal rozmýšľať, že by pivo začal variť vo väčšom. „Uvaril som niečo a rozdal známym a kamarátom. Začalo to ľuďom chutiť a to bol štartér môjho kočovníctva,“ približuje.
Reakcie na jeho pivo sú pozitívne. Ako sám hovorí, aj negatívna kritika ho poháňa vpred a učí. V jeho repertoári nájdete ležiaky, pšeničné, vrchne kvasené i pivá štýlu IPA či APA či belgické kúsky. Cieľom Tomáša je premeniť kočovný pivovar Čierny Kameň na kamenný. Pracuje na to a aktuálne sa pohol dopredu. Minulý týždeň totiž v Ružomberku otvoril rovnomenný podnik, kde ponúka svoje pivo. Poverčivý nie je, keďže prvých hostí privítal piatok trinásteho. „Rozhodol som sa pre propagáciu vynikajúceho piva a jedla. Ponúkam len moje a pivo zo slovenských pivovarov. Dúfam, že osveta prebehne v poriadku a štamgasti sa naučia piť aj na takéto pivné špecialitky,“ verí.
Snímka: Facebook Čierny Kameň