Prvý piatok v auguste, ako všetci viete je medzinárodný deň piva. V okolí ho máš kopu. Áno, hovorím o tom dobrom. No vieš, čo je to najpiteľnejšie pivo na svete? Zase zrazená srnka, niva, slanina, sriracha, kukurica, paradajky. Tři sestry – Pilsner Urquel
Potrebuješ
- Srnčí chrbát: cca 500 g
- Slanina oravská: 150 g
- Niva: 100 g
- Soľ: 5 g
- Údená paprika: 5 g
- Červené korenie: 3 g
- Bravčová masť: 50 g
- Hladká múka: 680 g
- Droždie: 40 g
- Maslo: 50 g
- Pivo: 0,2 l (Plzeň)
- Mlieko: 0,2 l
- Soľ: 20 g
- Cukor kryštál: 30 g (plus na posyp cca 10 g)
- Sezam: 10 g
- Vajce: 2 ks (použi iba žĺtko)
- Kukurica: 2 kusy
- Maslo: 50 g
- Soľ: 5 g
- Niva: 200 g
- Nakladaná cibuľa: 200 g
- Zelená cibuľa: 3 ks
- Sriracha: 50 g
Postup
Dnes to bude jednoduché. Veď všetci chcú burger. Stále burger! Nie, že by ma to nebavilo, ale fakt je aj lepšie jedlo. Bôčik! Los Fastidios – Birra, Oi! e divertimento
Samozrejme, že krk zo srnky má viac ako pol kila. No keď ho vykostíš ver, že viac mäsa nedostaneš. Vykostené mäso pomeľ spolu s nivou a slaninou. Dochuť soľou, paprikou, korením a dobre premiešaj. Vlož do chladničky a nechaj spojiť na cca dve hodinky. Potom vypracuj rovnaké 4 placky. Na bravčovej masti opekaj z každej strany štyri minúty. Po otčení prelož plátkom nivy.
Každý sviatok oslavuješ pečením. Tak prečo nie aj srnku. Upeč jej žemličku. Lebo aj Max oslavuje. Sepultura -Refuse / Resist
Z mlieka, vody, cukru a droždia vytvoríš kvások. Tekutinu zahrej, ale opatrne, aby si ju neuvaril (max 50°C). Pridaj cukor, premiešaj a natrús droždie. Zamiešaj a nechaj pracovať na teplom mieste. Múku zmiešaj so soľou a zalej kváskom.
Pridaj roztopené maslo a dobre vymiešaj do vláčneho cesta. Rozdeľ cesto na 10 rovnakých dielov a vymasíruj žemle. Ulož na plech a nechaj podkysnúť asi hodinu. Musia byť raz také. Potom žemle potri rozmiešaným žĺtkom a posyp sezamom. Peč v rozohriatej rúre na 180° C cca 15 až 17 minút. Už vieš kedy sú hotové (musia znieť duto).
Stále nemáš hotovo. Ale už to nebude dlho trvať. Keď už oslavuješ, poď na toto. Lebo aj Pete oslavuje. Sick Of It All – Death Or Jail
Kukuricu uvar v slanej vode. Obrež pozdĺžne (tak, aby zrno ostalo pokope a nesypalo sa) a potri maslom.
Už to skoro máš, tak nenechaj priateľov hladných a nalož im to. A užívaj pivo! Inseminační stanice – Český holky, český pivo
Žemľu prekroj pozdĺžne, potri srirachou. Prekry mäsom, kukuricou a zasyp cibuľou. Priklop žemľu.
Na chuť!
Odporúčané pivo: Pilsner Urquell
Juro a Filip
POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.