Jednorožce, tešte sa. Dnes si dáme hlivový paprikáš

Punkova - Paprikas 2

Už nejakú dobu si ideme tradičné-netradično (to snáď vidíš). A nemienime to meniť. Takže čo tak potešiť jednorožce (taký, čo neje mäso)? A pre vás všežravcov chystáme „Koprofku“, lebo „svíčková“ má nenormálny ohlas ešte dnes (a to už od Vianoc aj ubehlo času dosť). Pome na hlivový paprikáš pre jednorožce (bez mäsa), lebo aj to je žrádlo! Rozpor – Žrádlo

Potrebuješ
  • Hliva ustricová: 2 kg
  • Cibuľa žltá: 0,5 kg
  • Olivový olej: 0,5 dcl (aj to má Ivan z Talianska mmmm)
  • Soľ: 10 g
  • Cesnak medvedí: 100 g
  • Údená paprika: 5 g
  • Víno Biele: 1 dcl (voľba je čisto na tebe, tu fakt nie som doma, ale mladučké je dobré)
  • Rasca drvená: 2 g

  • Paprika červená: 1 kg
  • Cesnak: 50 g
  • Cibuľa žltá: 100 g
  • Jalapeňos: 20 g
  • Citrón: 1 ks

  • Kyslá smotana: 200 g (ak máš okolo seba bezlaktózových ver, že ak dáš bezlaktózovú budú veľmi šťastní)
  • Soľ: 2 g
  • Hľuzovkový olej: 0,2dcl (biely od Ivana bomba)
  • Múka hladká: 680 g
  • Mlieko 3,5%: 0,2 l (skús vážne bezlaktózových, bude aj hubička)
  • Pivo: 0,2 l Plzeň
  • Olivový olej: 0,5 dcl
  • Droždie: 42 g (jedna kocka)
  • Soľ: 10 g
  • Cukor kryštál: 30 g
  • Vajce: 1 ks
  • Sezam farebný: 5 g
Postup

Nie je treba meniť laktózu na bezlaktózu, ale môže to byť veľký problém. Ak poznáš niekoho, kto tým trpí, skús mu spraviť radosť. V pekle ti to vrátia. Takže pome pečivko. Horroshow – Horrorshow

Z mlieka, cukru a droždia vytvoríš kvások. Tekutinu zahrej, ale opatrne, aby si ju neuvaril (max 51°C). Pridaj cukor, premiešaj a natrús droždie. Zamiešaj a nechaj pracovať na teplom mieste.

Múku zmiešaj so soľou a zalej kváskom a pivom. Pridaj olivový olej a dobre vymiešaj do vláčneho cesta. Rozdeľ cesto na desať rovnakých dielov a vymasíruj žemle. Ulož na plech a nechaj podkysnúť asi hodinu. Musia byť raz také. Potom žemle potri rozmiešaným vajcom a posyp sezamom. Peč v rozohriatej rúre na 180° C cca 15 až 17 minút. Už vieš, kedy sú hotové (musia znieť duto). Žemle ho – to – vo!

To najťažšie máš za sebou (alebo najdlhšie, vyber si). A keď už máš rozpálený gril, ktorý si zapálil, ešte pred pečením žemlí pome k nemu. Paprika! Kaos Urbano: Antifascismo

Do rozpáleného grilu (do pahreby) nahádž papriku, očistený cesnak aj cibuľu. Počkaj kým bude paprika z vrchu poriadne opálená (až čierná) cca 10  minút. Po upečení papriku ošúp z vrchnej kože a presne to isté sprav aj s jalapeňos.

Ošúpanú papriku spolu s cesnakom a cibuľou vlož do cookoveru. Pridaj soľ a rozmixuj (nie na omáčku). Pridaj kôru z jedného citróna a aj šťavu. A teraz rozmixuj na jemnú omáčku (fakt musí byť jak z „mišelinky“).

A kde je hliva? Pýtaš sa? Ešte nie. Počkaj si! Hľuzovka pome. Vision Days – My Víme

Toto bude vyššia gastrónomia (že vraj), nebude, šak ja ti to v okne dám. Potrebuješ sifónovú (šľahačkovú) fľašu. Smotanu zmiešaj so soľou a hľuzovkovým olejom. Nalej do fľaše. Pridaj jednu bombičku a zamiešaj. Vymeň bombičku a proces miešania zopakuj. Nechaj odpočinúť 3 minúty a máš hotovo.

Dočkal si sa! Si šťastný? Hliva! Plexis – Punk a pláč 

Cibuľu očisti a nasekaj na pásiky. Hlivu natrhaj na cibuľu a zasyp soľou. Zalej olejom a vlož pekáč na gril. Ten musí mať aspoň 251°C. Keď budeš počuť, že už sa niečo deje na pekáči, počkaj tri minúty a dobre premiešaj.

Toto opakuj v rovnakom intervale dvakrát. Keď je hliva s cibuľou opečená, pridaj koreniny a premiešaj. Nakoniec zalej vínom a nechaj tri minúty odpariť alkohol. Teraz daj dole z grilu. Koniec skoro.

Punkova

Keď už máš všetko hotové poď, to zložiť. A neodsudzuj jednorožce, aj oni stoja na našej strane. Dobre vieš kto je pravý nepriateľ. The Business – Real Enemy

Žemľu prekroj pozdĺžne a opeč na grile. Na spodný kus nalož hlivu, zastriekaj omáčkou a pridaj hľuzovkovú penu. Preklop vrchom žemle a smelo jedz!

Jasné pivo a huby môže byť nebezpečná kombinácia, ale šak nejdeš vypiť sud. A toto chceš, lebo dobrý čemer nemôže byť zlý!

Pozvánka pre stupavských, bratislavských, malackých a každému, kto to chce jesť, ale nie robiť. 3. mája nás nájde v Stupave na Kaštieľskej vínnej ceste. Nejdeme sa učiť víno piť, ale nesieme kus dobrého jedla, lebo pivo je v Stupavare!

Odporúčané pivo: Hellstork – Arabesque

Na chuť!

Punková kuchyňa

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa