Krevety, pomarančový kečup a IPA Nobell

Nobell IPA a recept Punkovej kuchyne.

No čo, už zažívaš vianočný stres? Áno? Tak si pusti Catastrofy a skladbu „Ja som spokojný“ dvakrát! A teraz poď variť. Budeš dnes ako v lete. Uvidíš! Dnes dáš krevety, „ipu“ Nobell a pomarančový kečup (keď je banánový, prečo nie pomarančový).

Potrebuješ

  • Krevety: 1 kg ( skús tie najväčšie čo zoženieš, koktailové sú ti na h… nič)
  • Pomaranč: 3 ks
  • Chilli: 1 ks ( daj to čo znesieš )
  • Soľ: 5 g
  • Korenie biele: 2 g
  • Med: 30 g
  • Olivový olej: 1 dcl (keď pôjdeš cez panvicu)

  • Pelaty: 200 g (až by si nevedel, sú to lúpané paradajky v konzerve)
  • Cesnak: 50 g
  • Cibuľa: 100 g
  • Zázvor: 50 g
  • Pomaranč: 3 ks
  • Med: 50 g
  • Pivo: 2dcl IPA – Nobell
  • Maslo: 50 g
  • Soľ: 5 g
  • Korenie: 3 g
Postup

Tento recept je rýchlovka, ale snáď dáš aspoň celý album (aspoň pre radosť).

Očisti krevety a vlož do misky. Dochuť soľou, korením, chilli a zalej medom i šťavou z jedného pomaranča. Nechaj to postáť v chladničke aspoň pár hodín (daj tri). Teraz rozkrájaj pomaranče na trojuholníky a napichuj striedavo s krevetami na špajdlu.

Základ receptu - krevety a pomaranče.

Takéto špízy môžeš grilovať na grile alebo na vrúbkovanej panvici (nedávaj hlavne plochú, zhorí ti pomaranč ). Špízy griluj z každej strany maximálne dve minúty. Tesne pred koncom podlej krevety zvyšnou marinádou.

Krevety si zvládol! Raduj sa.

Na masle orestuj zázvor, cesnak, cibuľu. Zalej medom a nechaj skaramelizovať. Pridaj očistené a nakrájane pomaranče. Premiešaj a zalej pivom. Nechaj prevrieť a pridaj pelaty. Dochuť soľou, korením a povar na miernom ohni aspoň 20 minút. Tento kečup ti v chladničke vydrží päť dní (ale ak ho zasterilizuješ vo fľaške tak máš aj na mesiac vystarané).

Pivo Nobell IPA ako základ.

Ako na to? Špízy namáčaj do kečupu a pokojne  jedz. Len pozor na špajdle. Môžeš sa pichnúť a drevo by ti aj tak nechutilo.

Odporúčané pivo: IPA – Nobell

Na chuť!

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.