No čo, už zažívaš vianočný stres? Áno? Tak si pusti Catastrofy a skladbu „Ja som spokojný“ dvakrát! A teraz poď variť. Budeš dnes ako v lete. Uvidíš! Dnes dáš krevety, „ipu“ Nobell a pomarančový kečup (keď je banánový, prečo nie pomarančový).
Potrebuješ
- Krevety: 1 kg ( skús tie najväčšie čo zoženieš, koktailové sú ti na h… nič)
- Pomaranč: 3 ks
- Chilli: 1 ks ( daj to čo znesieš )
- Soľ: 5 g
- Korenie biele: 2 g
- Med: 30 g
- Olivový olej: 1 dcl (keď pôjdeš cez panvicu)
- Pelaty: 200 g (až by si nevedel, sú to lúpané paradajky v konzerve)
- Cesnak: 50 g
- Cibuľa: 100 g
- Zázvor: 50 g
- Pomaranč: 3 ks
- Med: 50 g
- Pivo: 2dcl IPA – Nobell
- Maslo: 50 g
- Soľ: 5 g
- Korenie: 3 g
Postup
Tento recept je rýchlovka, ale snáď dáš aspoň celý album (aspoň pre radosť).
Očisti krevety a vlož do misky. Dochuť soľou, korením, chilli a zalej medom i šťavou z jedného pomaranča. Nechaj to postáť v chladničke aspoň pár hodín (daj tri). Teraz rozkrájaj pomaranče na trojuholníky a napichuj striedavo s krevetami na špajdlu.
Takéto špízy môžeš grilovať na grile alebo na vrúbkovanej panvici (nedávaj hlavne plochú, zhorí ti pomaranč ). Špízy griluj z každej strany maximálne dve minúty. Tesne pred koncom podlej krevety zvyšnou marinádou.
Krevety si zvládol! Raduj sa.
Na masle orestuj zázvor, cesnak, cibuľu. Zalej medom a nechaj skaramelizovať. Pridaj očistené a nakrájane pomaranče. Premiešaj a zalej pivom. Nechaj prevrieť a pridaj pelaty. Dochuť soľou, korením a povar na miernom ohni aspoň 20 minút. Tento kečup ti v chladničke vydrží päť dní (ale ak ho zasterilizuješ vo fľaške tak máš aj na mesiac vystarané).
Ako na to? Špízy namáčaj do kečupu a pokojne jedz. Len pozor na špajdle. Môžeš sa pichnúť a drevo by ti aj tak nechutilo.
Odporúčané pivo: IPA – Nobell
Na chuť!
Juro
POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.