Taliansko po slovensky nenájdeš len tak. Dnes ti ukážem. Ale k tomu máju. Fakt neexistuje krajší mesiac. Napríklad teraz sa treba ľúbiť, do zeme to ide teraz, ešte sme aj vyhrali. Ale všetky mamy sú ešte viac bohyne ako inokedy! Verím, že si to náležite užiješ a hlavne nie sám. Bryndza, klobása, zelená cibuľa, chilly. Halušky to nebudú. Tie si dáš v októbri. Máj lásky čas. E!E – O ženách
Potrebuješ
- Polohrubá muka: 500 g
- Soľ: 2 g
- Vajcia: 5 ks
- Olivový olej: 0,5 dcl
- Hrubá múka: 100 g
- Slanina: 100 g
- Bryndza: 200 g
- Zelená cibuľa: 50 g
- Chilli: 3 g (údené habnero, robil som si)
- Vajce: 2 ks
- Klobása: 200 g
- Chilli: 2 g
- Maslo: 50 g
- Bryndza: 250 g
- Nakladaná cibuľa: 200 g
- Zelená cibuľa: 150 g
Postup
Začneš cestom, lebo bez neho to nejde. Ale neboj, dnes nepečieš. Jasné, že toho máš dosť. Ale mamička ťa moc pochváli. SPS – Máma
Múku vlož do väčšej misy a do stredu sprav jamku. Do nej daj vajcia (5ks), soľ a olivový olej . Teraz vidličkou praskni žĺtka a premiešavaj od kraja múku do stredu. Keď budeš mať viac ako polku spojenú zober to do rúk a vypracuj hladké, jemné cesto.
Teraz cesto zabaľ do streč fólie a nechaj v chladničke odpočívať jednu hodinu alebo 60 minút. Cesto máš famózne, tak sprav plnku a naplň ho. Tak ako zem 1.5.! Alkehol – trávičko zelená
Slaninu nasekaj na malé kocky a na sucho orestuj spolu s cibuľou. Odstav, pridaj chilli a nechaj chladnúť cca sedem minút (ale sem-tam premiešaj, nech sa spoja chute a uvoľní chilli). Potom pridaj do misky s bryndzou. Toto je tvoja plnka.
Nezáleží na tom či je máj. Pokiaľ ravioly nenaplníš, budeš hladný. Toto je pravda! System Of A Down –Fuck The System
Vyber cesto z chladničky (hodina či 60 minút ). Rozdeľ ho na dve časti. A rozvaľkaj ho na tri mm široký plát (keď nemáš na to stroj, zožeň veľa piva. Je to makačka). Plát rozdeľ na 10 cm široké pásiky.
Teraz sprav z plnky bobčeky na malú lyžičku a ukladaj ich na cesto cca dva centimetre od seba. Teraz rozbi vajcia potri cesto po kraji a medzi bobčekami. Preklop cesto tak, aby si zároveň vytlačil vzduch okolo plnky.
Poriadne pritlač po krajoch a medzi bobčekami nech sa ti na vajíčku zlepí. Môžeš po vajci nakrája na porcie. Stále nie je koniec. Teraz vlož do vriacej osolenej vody (voda na cestoviny musí by slaná ako oceán). Vytiahni po 7 minútach a vlož do omáčky a poriadne poprehadzuj. Nech to chutí.
Teraz omáčku nech sa nešmýka iba s pivom a o to viac si ho užiješ. Tak ako tento deň, už 77 rokov. Dáša fon fľaša – Kazisveti
Klobásu nakrájaj na malé kocky a opeč na sucho. Potom pridaj maslo a zasyp chilli. Teraz nasyp ravioly a poriadne poprehadzuj. Teraz to iba nalož a môžeš kŕmiť z lásky alebo len tak pre radosť. No nezabudni na mamu, lásku, úrodu a hlavne sme vyhrali! Marika Gombitová – Vyznanie
Ravioly s omáčkou, výpekom volaj to jak chceš. Vyškriab do misky a zasyp to bryndzou, zelenou cibuľou a nakladanou cibuľou. Ale až ti Filip medzi robením plnky a sypaním zelenej cibule do misky všetku zožerie, môžeš ju zmeniť na kyslú smotanu. A už je z toho laktózová bomba. Tak opatrne môže to byť nebezpečné.
Odporúčané pivo: Baťák – Viedenský ležiak
Juro a Filip
POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.