Dnes to máš pre radosť. Vonku vírus (nič nie je len tak), tak využi čas a niečo navar. Určite potešíš aspoň sám seba. Dáš si kravu, cesnak, parenicu (netreba nič dovážať, je nám tu dobre) a naučíš sa bao knedle! Keď nemusíš nechoď nikde. Všetko sa dá prežiť! Hlavne keď pustíš Davovú psychózu je tam hodne pravdy o celom svete!
Potrebuješ
- Hovädzie predné: 0.5 kg ( krk, lýtko čo dáš je da tebe ale krk nečistíš )
- Cibuľa žltá: 300 g
- Celé korenie: 3 g
- Bobkový list: 3 ks
- Celé nové korenie: 3 kg
- Údená paprika: 5 g
- Soľ: 10 g
- Korenie: 3 g
- Pivo: 0,3l Stupavar – Davová psychóza
- Medvedí cesnak: 50 g
- Slanina: 100 g (daj tú najtučnejšiu akú máš)
- Hladká múka: 256 g
- Voda: 125 ml
- Droždie: 10 g (až máš sušené daj podstatne menej stačí polka čajovej lyžičky cca 3 g)
- Kypriaci prášok do pečiva: ½ čajovej lyžičky
- Ocot: ½ čajovej lyžičky
- Soľ: 5 g
- Olej: 20 ml
- Parenica: 1 ks
- Medvedí cesnak: 50 g (už je všade, no nehľadaj ho tam kde všetci)
Postup
Pusti hudbu a poď variť!
Mäso nakrájaj na kocky (keď používaš lýtko, najprv ho pekne očisti) a odlož do chladničky. Slaninu nakrájaj na kocky a hoď no rozpáleného hrnca. Orestuj (opatrne vie to skákať a prskať) a pridaj vysušené mäso z chladničky dobre zarestuj. Potom dochuť soľou.
Celé to presuň do pekáča a pridaj všetky ostatné suroviny. Dobre premiešaj a podlej pivom. Zakry alobalom a peč do mäkka 170 °C asi 1,5 hodiny. Potom vytiahni mäso a omáčku zredukuj. Vlož mäso späť a dobre to rozmiešaj (pokojne sa musí mäso natrhať).
Hudba a smiech je liek. Čo ťa lieči viacej? Bao knedle!.
Droždie rozmiešaj v 25 ml vody spolu s cukrom. Nechaj postáť 10 minút. Múku zmiešaj so soľou. Ocot zmiešaj s kypriacim práškom a vlej do múky. Potom pridaj všetko ostatné a vypracuj vláčne cesto.
Nechaj kysnúť prikryté aspoň jednu hodinu. Potom cesto rozdeľ na štyri bochníky a zase nechaj aspoň jednu hodinu prikryté kysnúť. Potom vlož do vriacej a var 15 minút ale nezabudni v polke otočiť.
Hotovo!
Bao knedľu rozkroj pozdĺžne ako žemľu (no nechaj ju vychladnúť, lebo sa ti pokrčí) nalož mäso aj s omáčkou, natrhaj syr, medvedí cesnak, nahádž na vrch a preklop knedľou.
Odporúčané pivo: Liptovar – Beeverly
Na chuť!
Juro
POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.