Keď nemusíš, nikde nechoď. Pomôžu bao knedle aj Liptovar

Liptovar - Punková kuchyňa

Dnes to máš pre radosť. Vonku vírus (nič nie je len tak), tak využi čas a niečo navar. Určite potešíš aspoň sám seba. Dáš si kravu, cesnak, parenicu (netreba nič dovážať, je nám tu dobre) a naučíš sa bao knedle! Keď nemusíš nechoď nikde. Všetko sa dá prežiť! Hlavne keď pustíš Davovú psychózu je tam hodne pravdy o celom svete!

Potrebuješ
  • Hovädzie predné: 0.5 kg ( krk, lýtko  čo dáš je da tebe ale krk nečistíš )
  • Cibuľa žltá: 300 g
  • Celé korenie: 3 g
  • Bobkový list: 3 ks
  • Celé nové korenie: 3 kg
  • Údená paprika: 5 g
  • Soľ: 10 g
  • Korenie: 3 g
  • Pivo: 0,3l Stupavar – Davová psychóza
  • Medvedí cesnak: 50 g
  • Slanina: 100 g (daj tú najtučnejšiu akú máš)

  • Hladká múka: 256 g
  • Voda: 125 ml
  • Droždie: 10 g (až máš sušené daj podstatne menej stačí polka čajovej lyžičky cca 3 g)
  • Kypriaci prášok do pečiva: ½ čajovej lyžičky
  • Ocot: ½ čajovej lyžičky
  • Soľ: 5 g
  • Olej: 20 ml

  • Parenica: 1 ks
  • Medvedí cesnak: 50 g (už je všade, no nehľadaj ho tam kde všetci)
Postup

Pusti hudbu a poď variť!

Mäso nakrájaj na kocky (keď používaš lýtko, najprv ho pekne očisti) a odlož do chladničky. Slaninu nakrájaj na kocky a hoď no rozpáleného hrnca. Orestuj (opatrne vie to skákať a prskať) a pridaj vysušené mäso z chladničky dobre zarestuj. Potom dochuť soľou.

Celé to presuň do pekáča a pridaj všetky ostatné suroviny. Dobre premiešaj a podlej pivom. Zakry alobalom a peč do mäkka 170 °C asi 1,5 hodiny. Potom vytiahni mäso a omáčku zredukuj. Vlož mäso späť a dobre to rozmiešaj (pokojne sa musí mäso natrhať).

Hudba a smiech je liek. Čo ťa lieči viacej? Bao knedle!.

Droždie rozmiešaj v 25 ml vody spolu s cukrom. Nechaj postáť 10 minút. Múku zmiešaj so soľou. Ocot zmiešaj s kypriacim práškom a vlej do múky. Potom pridaj všetko ostatné a vypracuj vláčne cesto.

Nechaj kysnúť prikryté aspoň jednu hodinu. Potom cesto rozdeľ na štyri bochníky a zase nechaj aspoň jednu hodinu prikryté kysnúť. Potom vlož do vriacej a var 15 minút ale nezabudni v polke otočiť.

Hotovo!

Bao knedľu rozkroj pozdĺžne ako žemľu (no nechaj ju vychladnúť, lebo sa ti pokrčí) nalož mäso aj s omáčkou, natrhaj syr, medvedí cesnak, nahádž na vrch a preklop knedľou.

Odporúčané pivo: Liptovar – Beeverly

Na chuť!

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.