Tak čo, už si si užil voľno a zapojil sa do pracovného procesu? Mne sa tak strašne páčili Vianoce, že ti ich ešte trošku pripomeniem. A to keď troch kráľov osláviš v Brne na koncerte s Ježiškom (Punk and Skins United Vol. 3 ). Ale už keď máme nový rok, sme bližšie letnej zábave, fesťáčikom. Aj jedlo je ako na fesťák. Pre všetkých! Naše z lesa. Jeleň, čučoriedky, cibuľa, huby, slanina, dym! (hed) p.e. – PMA all day
Potrebuješ
- Jelenie stehno: 1 kg
- Cibuľa žltá: 200 g
- Slanina: 200 g (domáca, Juro robil!)
- Údený cesnak: 50 g (tento ti Filip spravil)
- Soľ: 10 g
- Klinčeky mleté: 5 g
- Badián mletý: 3 g
- Bravčová masť: 20 g
- Lesné huby: 50 g (sušené)
- Niva: 200 g
- Čučoriedky: 0, 5kg (tie z mrazáku, čo si nazbieral)
- Červená cibuľa: 100 g
- Hnedý cukor: 100 g
- Maslo: 50 g
- Káva: 0,5 dcl (espresso)
- Jalapeňos údené: 5 g
- Pomarančový džus: 0,2 l (použiješ dva krát – ešte sa dočítaš)
- Slanina: 50 g
- Kukuričný škrob: 10 g
- Cibuľa žltá: 300 g (cca 3 ks)
- Pomarančový džus: 0,5 l
- Soľ: 10 g
- Vajce: 2 ks
- Hladká múka: 150 g
- Soľ: 5 g
- Pivo: 1,5 dcl Zichovec – Ježíšek
- Panko strúhanka: 200 g
- Bravčová masť: 300 g
Postup
My Záhoraci máme kopu lesov okolo, tak tam nájdeš toho kopu. A keď toho jeleňa nezrazíš, tak ho neber, keď ho nájdeš! Ten už dobrý nebude. Opýtaj sa babky, koho nájdeš v lese. Je to samá dobrota. Tak na chlapcov z Driáku! Aj oni to majú pekné doma. Driák -Tady je Krakonošovo!
Jelenie stehno pomeľ so slaninou. Premiešaj a pridaj soľ, klinčeky, badián a nechaj odležať aspoň dve hodiny (v chladničke). Ak mäso vložíš do chladničky, namoč huby do teplej vody. Nasekaj cibuľu, orestuj ju na masti, pridaj mäso a restuj za stáleho miešania aspoň štyri minúty. Pridaj osušené a nasekané huby a cesnak. Restuj ďalšie tri minúty až sa ti to všetko začne rozpadať. Aby si to nevysušil, odstav panvicu a pridaj nadrobenú nivu (môžeš aj nastrúhať). Premiešaj a nechaj povoliť. No mimo ohňa (vysušíš mäso alebo ti to zhorí).
Keď už tak dobre hrajú. Dám ti bonus. Ideš do ohňa. S.A.S. – Hitler je svine!
Slaninu naložíš na 10 až 14 dní (ak bude dlhšie nevadí, no menej nechoď). Na kilo slaniny dáš 10 g soli, tu rozmiešaš v teplej vode. Do vody pridáš chilli (2 g na kilo), rascu (1 g na kilo), cesnak 5 g na kilo, no nech je voda teplá, skôr sa rozvine chuť a vôňa.
Po 14 – tich dňoch slaninu vytiahni a osuš. Nechaj nadýchnuť aspoň päť hodín. Potom vlož do vyhriatej udiarne. Ja udím studeným dymom (skôr suším), takže nepresiahnem 55°C. Túto teplotu udržiavaj aspoň päť hodín a cez noc nechaj slaninu v udiarni odpočívať (keď mrzne, je to super). Tento postup opakuj aspoň tri dni. No mne sa osvedčili štyri dni. Takže to rob štyri dni. A cesnak v šupke zaves do udiarne spolu k slanine na dva dni. A nie, že to budeš jesť bez chleba!
Nebude žiadne pečenie. Chýba ti? Hyamaker – Too Drunk Too Fight
Cibuľu ošúp a rozkroj vrch a spodok. Teraz nakroj od vrchu po spodok do stredu. V pomarančovom džúse dochutenom soľou povar aspoň 14 minút. Musí sa dať ľahko oddeľovať po vrstvách, ale nemôže byť rozvarená, nech celá vrstva drží po kope (no vývar nevylievaj, ešte sa ti hodí). Ideš ju plniť mäsom.
Ak máš cibuľu naplnenú (na kraj cibule daj mäsovú zmes a zroluj ju ako karimatku tak, ako si to sama pýta), nie si na konci. Ešte pár krokov. Z piva, vajec, soli a múky vymiešaj cestíčko. Zatočenú cibuľu v ňom obaľ a potom vyváľaj v panko strúhanke. Presne ako rezeň. Dobre vidíš! V rozpálenej masti na 160°C upraž z každej strany. Trvá to tak tri minúty.
Že je to suché? Poď na omáčku! Stomper 98 – Boots, Bier und Bomberjacken
Cibuľu na sekaj a orestuj na masle spolu so slaninou. Pridaj cukor, chilli a nechaj skaramelizovať. Vlož čučoriedky a zalej kávou. Povar cca tri minúty nech sa čučoriedky nerozvaria, ale nech nie je šupka tvrdá. Kukuričný škrob zmiešaj s džúsovým vývarom a zahusti omáčku, nech drží po kope. Hotovo!
Poď to naložiť. Ale pokojne si to sprav a zober na koncert, fesťák. Nikto ťa nepošle „do preč“, všetci si dajú. Až na vegetariánov. Ale mám aj pre vás variant. Chceš? Driák – Kravál kolem sebe
Vypraženú cibuľu potri alebo pridaj omáčku v kelímku. Je to na tebe (alebo na mieste kde to budeš podávať). Ale „jedz rukami ako kráľ“.
Odporúčané pivo: Zichovec – Ježíšek
Na chuť!
Juro
POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.