Čaute, som tu zas! Na začiatku som rozprával o Beer Pairingu. Aby to nebolo iba o receptúrach jedného jedla a jedného piva, vytvoríme tabuľku chutí a možností. Zameriame sa na to najlepšie na Slovensku a v Čechách (podľa nás) a ja Vám odporučím jedlo. Samozrejme toto nie je všetko! Ako pri pive, tak pri jedle!
Bude toho viacej, no chce to čas. Ide o kvalitu a čerstvosť či surovín alebo piva. A samozrejme sú to hlavne naše suroviny alebo voľne dostupné, nech nemusíš behať kade-tade a zháňať možné–nemožné. Niektoré kúsky majú viac párov, ale teraz som na mäse, sladkosti ešte prídu na radu.
Stupavar Behind The Hills Smoked Porter 17°
Býčie srdce marinované v oleji z údenej papriky, s rozmarínom a cesnakom
Úprava? Medium rare na grile! Ako príloha mastné hrianky, trhaná mozzarella a omáčka aïoli.
Wywar Hell Bastard Screaming Bitch
Kuracie spodné stehná obalené v čili omáčke
Keď namočíš stehná na noc do tohto piva a po u fritovaní ich obalíš v čili omáčke, ostane iba citrusový oheň nenápadného mäsa.
Koutský 12° Světlý Ležák
Klobásový burger
Nejde o klobásy ako také. Ide o klobásovú zmes spracovanú ako burger. Keď to doplníš nakladanou cibuľou, pečenou slaninou, a poriadnou bbq omáčkou, nemôže ti nechutiť.
Stupavar FestivALE 11°
Stupava Cheeseroll
Ťažký hovädzí chuck roll pečený tak dlho až sa sám rozpadá. K tomu čerstvé pečivo alebo zemiakové chipsy preliate syrovou omáčkou z modrého syra a piva. Už iba nazdravie!
Hop Grup Coco Mango Jumbo
Jungle Dock
Kuracie ragú v praclíkovom pečive, slané kokosové lupene, mango, polníček, jemné čili a pecorino. Poznáš väčšiu džungľu? Toto pivo si takú zaslúži.
Unorthodox Brewing Wendigo
Paradajkový čili burger
Burger je samozrejme hovädzí, no žemľa je paradajková. Toto všetko doplň o čili nakladané v pive (IPA). Pridaj čerstvé paradajky, mozzarellu a nič nechýba. Teda už len zapiť!
Hellstork Hell Pils
Údená boloňa bageta.
Si predstav boloňskú zmes na špagety. Teraz na to zabudni lebo tu potrebuješ iba bravčové pliecko, mrkvu, zeler, cibuľu, cesnak, paradajky pivo a gril. Keď si hotový natrhaj to do bagety a pi to pivo.
Toto a omnoho viac mám v hlave. Stačí to iba uvoľniť. Ak by ťa niečo zaujímalo pokojne napíš. Jasné, že sa dohodneme! Nie všetko si tu prečítaš.
NACHUŤ! JURO
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.
Snímky: pivovary, Pixabay/Mikali