Počasie nám pomaly začína priať. Čím teplejšie, tým viac surovín, ktoré treba variť. Dnes to pozná každý no nie tak, ako ti ukážem. Keď punk, tak Stupavar! Tak si pripravený?
Potrebuješ
- Hladká múka: 500 g
- Vajce: 1 ks
- Mlieko: 200 ml
- Kyslá smotana: 150 ml
- Soľ: 5 g
- Droždie: 20 g
- Hovädzí krk: 500 g
- Slanina: 150 g
- Mladá cibuľa: 1 ks
- Soľ: 5 g
- Údená paprika: 2 g
- Korenie: 2 g
- Cesnak: 50 g
- Bryndza: 200 g
- Pivo: 0,1l Stupavar – Viking Red ALE
- Olej na vyprážanie
Nič náročné, čo? To si iba ty myslíš, že varenie je náročné. Tak poď na to.
Postup
Vo veľkej mise zmiešaj múku, vajce, mlieko, kyslú smotanu, soľ a droždie. Vypracuj lepkavé cesto a nechaj podkysnúť cca jednu hodinu. Aby si teraz zbytočne nečakal a nemusel popíjať (lebo šak čo iné pred obedom ) tak poď.
Mäso očisti, umy a pomeľ na jemno. Slaninu nakrájaj na malé kocky a prilož k mäsu. Mladú cibuľu a cesnak tiež nasekaj a prihoď k mäsu. Teraz dochuť soľou, korením, údenou paprikou dobre premiešaj a nechaj odležať.
Ak už je cesto pripravené (musí zdvojnásobiť objem ) vyložíme ho na pomúčenú dosku a cesto rozdelíme na 5-6 rovnakých kúskov. To isté spravíme aj s mäsom (rozdelíme ho na 5-6 kúskov). Cesto rozvaľkáme alebo roztiahneme na tenké pláty (podľa zručnosti). Do stredu vložíme mäsovú guľku a zabalíme do cesta tak aby nevyčnieval ani kúsok. Takto spracuj všetko cesto a mäso.
Medzitým rozohrej olej. Ak máš spracované cesto s mäsom poroztláčaj guľky na rovnomerné placky (daj pozor na silu nech ich neroztrháš ).
Olej rozohrej maximálne na 160 °C. Takto pripravené placky praž z každej strany cca 2 minúty (musia byť pekné zlatisté ). Keď máš placky hotové, poukladaj ich na plech a dopeč v rúre rozohriatej na 170 °C 5 minút. Medzi tým ako pražíš a dopekáš zmiešaj bryndzu s pivom.
Už si skoro na konci s langošmi do plaviek. Teraz pekne nalož langoše na tanier a polej bryndzou. Naliate už určite máš tak sa do toho iba pusti.
Odporúčané pivo: Stupavar – Viking Red ALE
Na chuť!
Juro
POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.