Jeho pivo nájdete v mnohých podnikoch na Slovensku. Práve jeho spoločnosť prináša na náš trh také značky ako Clock, Mazák či Raven. Nemá však zostať len pri nich. O plánoch i novinkách sme sa rozprávali s Michalom Pápešom zo spoločnosti Minipivovar.sk.
Zachytili sme správy, že si dávaš prestávku v IT povolaní. Prešiel si od IT k pivu?
Áno, plánoval som prestávku, ale nepodarilo sa mi to 🙂 Hneď ako som v júni skončil na jednom veľkom IT projekte v Prahe, ma kamaráti namočili do ďalšieho projektu opäť v Prahe. Takže v IT zostávam aj naďalej, nakoľko ma táto práca baví. Budem sa jej však venovať podstatne menej ako doteraz.
Ako teraz vyzerá delenie pracovného času medzi IT a pivo?
Ako som spomínal vyššie, časť môjho pracovného týždňa zaberie nový IT projekt v Prahe. Podstatne väčšiu časť však zaberie práca okolo piva. Svoju značku chcem potlačiť ďalej na západ a sever Slovenska. Aj kvôli tejto aktivite pripravujem niekoľko veľmi zaujímavých projektov po celom Slovensku. Postupne sa o tom verejnosť bude dozvedať. Najbližšia akcia je Beer Snow Donovaly na Donovaloch koncom augusta (Podujatie sa uskutoční už zajtra. Viac informácií nájdete v našom prehľade.)
Aké plány máš s pivom?
Plány sú veľké, ale nebudem ich konkretizovať, nakoľko konkurencia veľmi rada opakuje 🙂 Určite však prinesiem niekoľko nových pivných značiek, a tentokrát nielen od našich západných susedov, ale aj z Ameriky a Anglicka.
Na aké pivo sa môžu tešiť priaznivci tvojich kúskov počas týchto týždňov?
Nadšený som z Pivovaru Mazák, ktorý každý mesiac prinesie nejakú chutnú novinku. Naposledy to bolo pivo štýlu American Wheat Ale – Fancy Farmer. Pivovar Clock opäť nakúpil potrebný chmeľ, takže sa dočkáme od nich Fanouša, Rišavého Zmikunda a už legendárnu ražnú IPA. Ešte stále nový pivovar v mojom portfóliu Raven sa zlepšuje a prináša niekoľko zaujímavých pív. Ich White IPA alebo Blond IPA sú fakt skvelé a veľmi dobre piteľné. Veľa zákazníkov sa bráni nakupovať tmavé pivá, ževraj to ľudia nechcú. Podľa mňa je to len výhovorka. Od Ravenu Cream Porter alebo Australiano sa mi vždy veľmi rýchlo vypredajú. Je tu však ešte kus práce, aby sme koncových konzumentov presvedčili, že tmavé pivá sa dajú piť aj v lete a nie sú sladké ako tmavé pivá z europivovarov.
V októbri sa v Bratislave uskutoční Októberfest. Figuruješ medzi spoluorganizátormi.
Áno uskutoční. Konečne! O podobný festival som sa snažil od skončenia Staromestského pivného festivalu na Hviezdoslavovom námestí, ale doteraz bezúspešne. Až teraz sa k tomu postavila aj Bratislavská župa a ich myšlienka sa mi páčila, tak som sa pripojil ako spoluorganizátor.
Aká je tvoja úloha a na čo sa môžeme tešiť?
Mám na starosti výber a oslovovanie pivovarov z Bratislavy, Bratislavskej župy, kočovné pivovary a hosťovské pivovary. Pokiaľ vyjde počasie, mala by to byť skvelá akcia. Verím, že z Bratislavy a Bratislavskej župy sa prihlásia všetky pivovary ako aj kočovníci. Tým pádom bude pivná rozmanitosť zabezpečená. Hosťovské pivovary zasa prinesú niečo nové a dúfam, že aj netradičné. Niektoré bratislavské pivovary sa podujali na neľahkú úlohu, navariť na tento festival pivný špeciál. Sám som zvedavý, ako sa im to podarí a čo vlastne navaria. Ďalšou mojou úlohou je pomôcť vybrať gastro stánky, aby mali návštevníci popri popíjaní čo jesť. Nalačno piť, nie je dobrý postup 🙂 Gastro prevádzok sa nám prihlásilo veľké množstvo a stále sa hlásia ďalšie. Dúfam, že vyberieme čo najlepšie. Viac informácií získate na FB stránke eventu Bratislavský Október fest.
Máš nejaký sen v oblasti piva, ktorý si chceš v dlhodobom horizonte splniť?
Áno, snov je niekoľko, ale zatiaľ sú to sny a sú len v mojej hlave. Postupne ich však idem realizovať. Nakoľko mám už viac času, tak nastupujem na sládkovský kurz, aby som si urobil potrebné papiere. Budúci rok sa budú diať veľké veci 🙂