Panský pivovar Bojnice: Pripravujme nealko a chceme viac experimentovať

Panský pivovar Bojnice - pivo

Rok 2020 môžeme označiť za jeden z najťažších v novodobej histórii Slovenska. Sektor gastra naplno zasiahli opatrenia, ktoré paralyzovali tisícky podnikov aj podnikateľov. Ťažké chvíle museli riešiť aj pivovarníci. Aj preto bude naša koncoročná pivovarnícka anketa trocha iná. Pivovarníci v nej budú bilancovať, ale aj odhadovať vyhliadky na ďalší rok. Dnes sa za rokom 2020 obzerá Jana Pršová z Panského pivovaru Bojnice.

Dá sa nájsť na roku 2020 niečo pozitívne? Donútila vás situácia zaviesť nejaké zmeny, ktoré vám môžu v budúcich rokoch pomôcť?

Pozitívne bolo leto, lebo sme v Bojniciach a tento rok bolo ozaj veľa turistov. Bohužiaľ na všetko príjemné sme už akosi v tomto momente zabudli, lebo zase prevládajú negatívne veci. Začiatkom roku budeme určite prehodnocovať naše ďalšie fungovanie, ale to sa skôr týka reštauračnej časti ako pivovaru. Tento rok sme určite začali viac fľaškovať pivo a ľudia si na to počas roku zvykli. Cez lockdown sme robili aj rozvoz piva po okolí, no akonáhle otvoríme, tak rozvoz nemá význam, lebo ľudia si chcú prísť pre pivo sami 🙂

Pivovary budú rátať straty. Ako ste na tom vy? Viete fungovať v obmedzenom režime, alebo máte existenčné problémy?

Z leta sa nám podarilo vytvoriť rezervu a mysleli sme si, že s ňou prežijeme zimu. Realita však ukázala, že rezerva sa minula ešte v novembri a momentálne čakáme, čo bude s pomocou pre cestovný ruch. Aktuálne fungujeme tak na 10 percent. Sme reštauračný pivovar, čo je v tejto situácii ešte komplikovanejšie, lebo sme boli nastavení, že takmer celú produkciu predáme u seba.

Aký krok vlády by ste v tejto situácii privítali? Môžu Vám v tomto smere pomôcť aj fanúšikovia piva?

K tomuto sa mi ťažko vyjadruje bez toho, aby som sa rozčúlila, lebo to čoho sme svedkami v posledných týždňoch sa peknými slovami opísať nedá. Privítali by sme väčšiu, cielenejšiu a rýchlejšiu pomoc so mzdami, nájmom ale aj fixnými nákladmi. Taktiež by sme uvítali odpustenie odvodov a dane, ako aj spotrebnej dane z piva aspoň do leta. A psychicky by nám dosť pomohlo, keby niektorý ľudia prestali znevažovať gastro ako také, pretože mnohí z nás to robíme srdcom, vložili sme do toho všetko a baví nás to.

Fanúšikovia piva nám môžu pomôcť v tom, že podporia svoje obľúbené prevádzky kúpou piva alebo darčekových voucherov.

S akými ambíciami vchádzate do roka 2021? Budete robiť v portfóliu ponúkaných pív nejaké zmeny?

V roku 2021 sme plánovali rozšíriť pivovar o ležiacke tanky s menším objemom (aktuálne máme všetko s kapacitou  2 000 litrov) a začať variť rôznorodejšie druhy piva, trošku viac experimentovať a začať variť aj nealko. Na jar hádam uvidíme, či sa to podarí zrealizovať.

Prečítajte si aj

Padre Brewing Company: V tejto dobe je náročné hľadať kreatívne riešenia

Snímka: FB Panský pivovar Bojnice