Pivovar Sandorf: Keď reštaurácia prevyšuje šenk

V čase, keď vznikal pivovar Sandorf, bolo na pivnej mape len pár malých producentov piva. Od majiteľov to chcelo poriadny kusisko odvahy, aby sa pustili do tohto projektu. Najmä keď si zoberieme lokalitu, do ktorej bol pivovar zasadený. Otvorili ho totiž v obci Prievaly, asi 20 kilometrov od Senice.

Bez otváracích hodín

My sme sa podnik rozhodli navštíviť v sobotu a chtiac-nechtiac sme museli  použiť auto. To je asi najľahšia cesta ako sa dostať do tohto pivovaru. Sandorf nájdete priamo v centre obce oproti obecnému úradu. Už pred cestou sme museli riešiť nezvyklý problém. Ani na oficiálnej stránke pivovaru, ani facebooku sme nemohli nájsť otváracie hodiny. Aj preto sme museli volať priamo do pivovaru a zisťovať, či nás nečaká márna cesta.

Našťastie, necestovali sme nadarmo. Hneď pri vstupe do pivovaru sme však museli riešiť dilemu. Či vkročiť do klasického šenku, alebo reštaurácie. V oboch prípadoch čapujú pivo, záleží len na vás, čo si vyberiete. Volili sme prvú voľbu a rýchlo sme ju zmenili. Šenk sa totiž podobá na klasickú dedinskú krčmu. Čo nás odradilo bolo to, že v podniku sa fajčilo a bolo to patrične cítiť. Práve v Šenku je pritom situovaná pivovarská technológia. Hneď oproti nej sme však našli aj hrací automat. Ten sme veruže v žiadnom slovenskom pivovare ešte nenašli.

Skončili sme v reštaurácii

Dojem rýchlo vylepšuje reštaurácia. Nefajčiarska a celkom vkusne zariadená. V sumáre taký priemer. V čase nášho príchodu bol obsadený len jeden stôl, tak nebol problém vybrať si vhodné miesto. Obsluha bola pri nás hneď. Tu musíme zložiť pochvalu. V čase, keď má väčšina reštauračných podnikov problém nájsť vhodnú obsluhu, nás čakal príjemný šok.

Milý, kompetentný a ochotný čašník. Určite veľké plus, ktoré sa musí ceniť. Ponuku piva nemali v reštaurácii napísanú na tabuli, ak si dobre pamätáme, na výčape bolo v čase našej návštevy päť kúskov. My sme poprosili vybrať trojicu pív. Preferovali sme vrchne kvasené. Ako prvé nám na stôl doniesli pivo s názvom Sandorf APA.

Pivo malo zlatisto-medenú farbu, ktorú zdobila jemná šľahačkovitá pena. Vo vôni ste zachytili jahodu i karamel, okrem nich aj náznaky pomaranča. Po sladovom nevýraznom úvode vyskakuje v bruchu piva hlavne karamel a náznakom aj citrusy. Koncovka je horkastá len jemne. Brucho tohto piva je nevýrazné a od stredu k záveru v ňom zachytíte jemnú pachuť i masielko. Určite to nie je kúsok, ku ktorému by sme sa chceli vrátiť. Nevyskladaný, nevýrazný. Za nás slabých 5,5 bodu.

Druhý na rade bol Polotmavý ležáček 12°. Pivo malo číru, medenú farbu, ktorú zdobila jemná šľahačkovitá pena. Vôňa bola výrazne sladová, rozoznať ste mohli napríklad karamel. Po priemernom sladovom úvode sa k slovu hlási kombinácia karamelu i mliečnej čokolády, ktorá prechádza do horkastej koncovky.

Určite je to lepší kúsok ako predchádzajúci. Vyskladanie bolo lepšie, čo sa prejavilo na piteľnosti. Plusom bola určite horkastá koncovka. Mínusom kostrbatejšie telo i jemná pachuť. Kúsok však bol o triedu lepší ako predchádzajúci. Hodnotili sme ho za 6,5 bodu. K lepším známkam chýbala väčšia lahodnosť.

Testovanie sme skončili pri treťom pive. Nesie názov Sandorf Suníčko. Kúsok mal svetložltú, číru farbu s jemnou šľahačkovitou penou. Keď ste k nemu privoňali zachytili ste krásnu vôňu, mohli ste v nej rozoznať limetku či citrón. Po sladovo nevýraznom úvode ste v bruchu našli karamel i citrusy, po nich nasledovala príjemne horkastá koncovka. Od stredu k záveru nachádzame opäť jemnú pachuť. Pivo je však piteľné, pekne vyskladané, s myšlienkou. V tomto prípade mohla byť teplota podávania nižšia, ale za tento kúsok sa určite nemusia hanbiť. Za nás silnejších sedem bodov.

Celkový dojem?

Keďže naša cesta smerovala ďalej, ďalšie kúsky sme netestovali. Ako na nás zapôsobil celý komplex? Otvoriť takýto podnik v Prievaloch malo zmysel. Okrem reštaurácie a krčmy nájdete v Sandorfe aj ubytovanie, wellness či pivné kúpele. Kým šenk na nás pôsobil skôr odpudivo, reštaurácia bola na tom v tomto smere o niekoľko tried lepšie.

K spokojnosti chýbali niekedy naozaj maličkosti. Napríklad vypísať na tabuľu či vložiť do jedálneho lístka aktuálnu ponuku na výčape. A čo pivo? Je to vylepšovať. Šenk však bol v čase našej návštevy plný, tak to svedčalo o dobre nastavenom koncepte.