Visím ti už dva recepty, no dnes ich toľko nebude. Ale sľubujem, že sa ich dočkáš. Tak ako všetci konca tejto nezmyselnej vojny a všetkého, čo sa okolo toho deje. Dve eura za liter nafty nie je určite to najhoršie. Kto neľúbi Segedín, nech hodí kameňom. Bravčové plece, kyslá kapusta, kyslá smotana, údená paprika. Rozpor – Víťazi
Potrebuješ
- Bravčové plece: 2 kg
- Kyslá kapusta: 0,5 kg
- Soľ: 10 g
- Čierne korenie: 5 g
- Cibuľa žltá: 200 g
- Cesnak: 50 g
- Pivo: 0,5 l Hellstork Pils
- Hladká múka: 680 g
- Droždie: 42 g (kocka alebo sáčok sušeného droždia)
- Voda: 0,2 l
- Pivo: 0,2 l (Hellstork Pils)
- Soľ: 10 g
- Cukor: 30 g
- Vajce: 2 ks (no použiješ iba žĺtko)
- Maslo: 50 g
- Kyslá smotana: 200 ml
Postup
Segedín pre všetkých do ruky nech je radosť. Teraz to dáš. A kľudne tancuj! Mano Negra – Mala Vida
Mäso umy, osuš a vlož do pekáča. Osoľ, okoreň, zasyp kapustou a nasekanou cibuľou. Podlej pivom a vlož do predohriatej rúry. No nezabudni prikryť pekáč. Peč pri 180°C dve hodiny. Po upečení zlej výpek (iba šťavu) a mäso natrhaj spolu s pečenou a kapustou. Premiešaj s kyslou smotanou. Áno, segedín. Po mojom a teraz už aj po tvojom!
Takže mäso už máš. A teraz nie knedľu. Jasné, to je Segedín, ale varím to ja, tak zmena bude určite. Je to to isté ale úplne iné! Gogol Bordello – Mala Vida
Z mlieka, piva, cukru a droždia vytvoríš kvások. Tekutinu zahrej, ale opatrne, aby si ju neuvaril (max 50°C). Pridaj cukor, premiešaj a natrús droždie. Zamiešaj a nechaj pracovať na teplom mieste.
Múku zmiešaj so soľou a zalej kváskom. Pridaj roztopené maslo a dobre vymiešaj do vláčneho cesta. Nechaj podkysnúť aspoň pol hodiny. Rozdeľ cesto na 10 rovnakých dielov a roztiahni ako na langoš cca centiemter hrubý plát.
Vlož segedín a spoj cesto, aby ti vyšla plnená žemľa. Ulož na plech a nechaj podkysnúť asi 15 minút. Musia byť raz také. Potom žemle potri rozmiešaným žĺtkom a posyp sezamom. Peč v rozohriatej rúre na 180° C cca 15 až 17 minút. Už vieš kedy sú hotové (musia znieť duto).
Teraz iba nalej pivo a bav sa. To je to, čo tým ľuďom chýba! Všetci sme rovní! Los Fastidios – Clandestino
Odporúčané pivo: Hellstork Pils
Na chuť!
Juro a Filip
POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.