Spojenie je vždy lepšie. Šilker’s Brewery a Beermalade

Šilker’s Brewery/Beermalade – Egreše v čokoláde

Ako sa hovorí „ Když to umýš, tak je to brnkačka“. Egreše v čokoláde sú presne tým dôkazom. Správne, dnes varíš z Gose! Konkrétne: Šilker’s Brewery/Beermalade – Egreše v čokoláde. Dnes to bude kuracina, cvikla, čokoláda, limety, chilli, smotana a dym. Bude aj prekvapenie? Uvidíš.

Potrebuješ
  • Kuracie stehná: 2 kg
  • Maslo: 100 g
  • Soľ: 10 g
  • Čokoláda: 50 g (aspoň 56%)
  • Pivo: 0,1l Šilker’s/ Beermalade – Egreše v čokoláde
  • Limeta: 2 ks
  • Červené korenie: 5 g

  • Cvikla červená: 500 g
  • Kakao: 50 g
  • Údená paprika: 5 g
  • Soľ: 10 g
  • Voda: 0,5 l
  • Jablčný ocot: 0,1 l
  • Cukor kryštálový: 100 g

  • Kyslá smotana: 250 g
  • Soľ: 5 g
  • Tekutý dym: 0,01 l (najlepší majú pri Banskej Bystrici, no bavíme sa iba o tekutom dyme!)
  • Chilli: 2 g (samozrejme Habanero)

  • Kukuričná múka hladká: 100 g
  • Hladká múka: 200 g
  • Bravčová masť: 70 g
  • Soľ: 5 g
  • Prášok do pečiva: 4 g
  • Voda: 200 ml

  • Údený eidam: 300 g
  • Zelená cibuľka: 100 g
Postup

Neboj, dnes to bude aj s muzikou. Pusti HNF a var! Začneš mäsom, to bude cez noc odpočívať v chlade.

Do povoleného masla nastrúhaj kôru z limety a vytlač aj šťavu. Nastrúhaj čokoládu, daj 2 gramy soli a vymiešaj. Kuracie stehná ponarezávaj a nasoľ. Ochutené maslo natlač pod kožu, vlož do misky, pridaj použité limety a zalej pivom. Takto pripravené mäso vlož do chladničky (samozrejme zakryté aspoň fóliou).

Ráno na obed, kedy ty budeš chcieť, vlož mäso do rúry na 130°C a peč prikryté 2 hodiny. Potom mäso odokry a peč ešte 15 minút pri teplote 190°C (presne na kôrku . Potom mäso vytiahni a ešte za tepla ho ober od kosti (neboj buchni a pôjde to samo).

Mal som to naplánovane cez gril ale nebudem ťa vyťahovať z bazéna. No keby si chcel, tak peč v grile no po celý čas odokryté a obracaj cca asi každých osem minút. A hlavne to nepeč na priamom ohni ale bokom. Tým pádom to bude asi o hodinu a pól dlhšie. Tak čo si si vybral?

Šilker’s Brewery/Beermalade – Egreše v čokoláde.

Mäso sa robí čo tak naložiť cviklu?

Očistenú cviklu nastrúhaj na hrubo a zalej horúcim nálevom. Nenapísal som nálev? Všetky ostatné suroviny (voda, ocot, kakao, soľ, cukor a paprika) spolu priveď do varu, až by bolo treba dochuť. Cviklu v náleve uzavri do zavaraninovej fľaše a otoč hore dnom. Aspoň dve hodiny to tak nechaj (no najlepšie cez noc). Rýchlovka čo?

Tak teraz údená chilli smotana! Nič náročné.

Všetko zmiešaj v miske a máš hotovo (viac bordelu, ako roboty čo?).

Neverím, že by ťa HNF nebavilo, ale až chceš zmenu Malomocnosť práznoty ťa nakopne. Na tortile to je moc, ale pred jedlo môže byť. A pivný režim dodržiavaš?

Múky, soľ a prášok do pečiva dobre premiešaj v hlbokej mise (fakt hlbokej, lebo to nie je všetko, čo tam pôjde). Pridaj roztopenú masť (nie horúcu), vodu a vypracuj vláčne lepivé cesto. Na pomúčenej doske vyvaľkaj väčšie tortily. Každú tortilu dobre pomúč, nech sa nelepia pokiaľ ich nejdeš piecť. Na rozpálenej suchej panvici upeč tortily (nesmie byť ani veľmi rozpálená (nech to nehorí) ani studená, nech to nesušíš na kameň. Radšej ich otoč viackrát počas pečenia).

Šilker’s Brewery/Beermalade – Egreše v čokoláde.

Správne máš hotovo. Teda skoro šak ešte furt nič na tanieri. Tak to poď dokončiť. No najskorej pridaj na hlase a pôjde to samo.

Ešte teplú tortilu zasyp nastrúhaným syrom (no celé to furt maj na panvici ) zasyp natrhaným mäsom. Pridaj údenú smotanu, nakladanú cviklu, zelenú cibuľku a znova zasyp syrom. Priklop ďalšou tortilou a môžeš ( musíš ) obrátiť a zapiecť (hlavne nech sa zapečie syr a zlepí to). Opečenú Quesadillu nakrájaj na trojuholníky (ver, že deti povedia „to aká je pizza“) a môžeš kŕmiť ostatných.

Odporúčané pivo: Šilker’s Brewery/Beermalade – Egreše v čokoláde

Na chuť!

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.