Budeme pokračovať tak, ako v predošlých receptoch. Tradičné-netradično. Čerpať máme stále z čoho, ale ak máš niečo, čo ti fakt chýba od babky, daj vedieť. Babky sú vždy najviac! Pýtaš sa čo? Španielsky vtáčik! Tak pome! Lebo 8. februára sa malo oslavovať! Na Petra! Plexis – Svět jsou báry
Potrebuješ
- Hovädzí chuck roll: 1,5 kg
- Soľ: 10 g
- Cukor kryštál: 10 g
- Zelené korenie: 10 g (drvené)
- Pivo: 0,5 l Stupavar – American IPA
- Hovädzí chuck roll – 1 kg
- Údená paprika: 10 g
- Cesnak: 50 g
- Soľ: 10 g
- Údená soľ: 10 g
- Korenie čierne: 5 g
- Uhorka šalátová: 2 ks
- Soľ: 5 g
- Cukor kryštál: 10 g
- Jablčný ocot: 0,5 dcl
- Voda: 0,5 l
- Údená paprika: 5 g
- Zelené korenie: 5 g
- Kôpor: 5 g
- Cesnak: 20 g
- Horčičné semeno biele: 100 g
- Horčičné semeno čierne: 100 g
- Chilli: 5g (Habanero, nech je sranda)
- Voda: 0,5 l
- Jablčný ocot: 0,5 dcl
- Soľ: 15 g
- Kačacia masť: 100 g
- Vajce: 10 ks
- Soľ: 5 g
- Žemľa na cigánsku so sezamom: 10 ks (nemajú to úplne všade, ale v dobrej pekárni sa dohodneš vždy. Až nevieš kam, volaj Vágnerom v Malackách )
Postup
Na čo budeme meniť zaužívané kroky? Ani postoj nemeníš, lebo niekto niečo… Mäsooo, pome! Načo Názov – Hola Hou
Chuck roll (1,5kg) moc nečisti (kde je tuk, tam je chuť), ale umyť a osušiť ho musíš. Vlož do pekáča. Cukor, soľ a korenie zmiešaj a celé to vmasíruj do mäsa. Rúru rozohrej na 300°C (ak ti to ide) a vlož mäso v pekáči na osem minút.
Ak tvoja rúra nevie dať 300°C daj 250°C (to má každá) a mäso tam vlož na 12 minút. Potom mäso podlej pivom a prikry papierom na pečenie a alobalom tak, aby nič neuniklo z pekáča.
Teplotu zníž na 100°C a peč 11 hodín. Ak to robíš v noci, kľudne si bež ľahnúť alebo pokračuj v práci. Po upečení mäso vytiahni a nechaj vychladnúť. Mäso rozrež na 10 rovnakých kúskov (ideš kŕmiť 10 ľudí) a vlož späť do výpeku. Nechaj tam pokiaľ nejdeš skladať jedlo.
Mäso číslo 2. Aj vtáčik má dve mäsové zložky. Lion´s Law – Sewer Rats
Zober 1 kg Chuck rollu a pomeľ ho na šajbe číslo 4. Korenie zmiešaj dokopy (já ho miešam aj pár dní dopredu, viac sa viažu chute).
Koreniny poriadne vmiešaj do mäsa. Keď máš mäso premiešané ,vlož ho na noc do chladničky (zase chceš, aby to chutilo ako klobása, tá predsa patrí do vtáčika zo Španielska). Ráno dobre premiešaj a rozdeľ klobásovinu na 10 rovnakých kúskov (ak si použil 1 kg mäsa tak počítaj 100g porcie). Vlož naspäť do chladničky, jej čas ešte príde.
Keď už miešaš svoje klobásy, budeš kupovať horčicu? Nie! Tu je recept na tvoju horčicu. Každý ocení pohárik domácej horčice na sviatok. Dimenzia X – Mefistovi z lásky, Faust
Horčičné semeno vlož do uzatvárateľného pohára (do toho s tou gumou na vrchu) a pridaj pozdĺžne nakrájané čili. Soľ rozpusti vo vode (fakt rozpusti, kľudne zahrej a nevar). Zalej horčicu v pohári a nechaj pri izbovej teplote fermentovať 13 dní (lacto fermentácia). Potom horčicu sceď, ale nálev odlož (môžeš aj kúsok horčice).
Semeno rozmixuj spolu s čili (čím viac budeš mixovať, tým bude horčica jemnejšia). Pridaj jablčný ocot a premixuj. Ak by bola horčica stále tuhá (čo určite bude) a nevyzerala ako horčica, pridaj obložený nálev a premiešaj (ak si odložil aj horčičné semeno, pridaj aj to ). Proste pokiaľ nedosiahneš konzistenciu horčice, prilievaj nálev. Už vieš čo je ten najlepší mixér? Cookover!
S nakladanou zeleninou nemáš problém, tak poď na uhorky (samozrejme, nie sme práve v uhorkovej sezóne, ale to tam proste patrí. Ale v sezóne môžeš nakladať nonstop! Aj to všetci ocenia. Skús!) The Specials – Ain´t Gonna Let Nobody Turn Us Around
Uhorku umy, lebo pod tou fóliou nie je čistá. Na mandolíne alebo na nárezovom stroji (nie každý má doma) narež uhorku pozdĺžne na dlhé pásy.
Medzi tým si uvar nálev. Do vody pridaj všetky koreniny (okrem kôpru) a priveď k varu. Nechaj schladiť na 71°C. Narezanú uhorku vlož do zaváraninovej fľaše (no netlač, nech ju nerozpučíš na kašu). Zalej nálevom, uzavri a otoč do ráno dole hlavou zabalené v utierke.
Takto ti to v chladničke vydrží aj tri týždne, ale ak to zavaríš, vie to vydržať niekoľko rokov. Nepoviem ti koľko, lebo s Filipom to nevydrží ani do ďalšej úrody (a to sa nebavíme o troch fľašiach na zimu).
Jasné, že vtáčik bez vajca nie je nič, ale to už sme na konci. Tak malý odkaz k tomu, čo sa tu deje. Nedovoľ, aby bolo po ich. Jello Biafra – Nazi Trump Fu** off
Na kačacej masti opeč roztlačenú klobásovinu (burger placka), pridaj plátok pečeného mäsa a jedno vajce (volské oko). Volské oko dochuť soľou a opeč z každej strany, ale tak, aby žĺtko ostalo tekuté! Vo výpeku opeč pozdĺžne prekrojenú žemľu. A skladaj. Na spodok žemle nalož pečené mäso, pokračuj klobáskou, pridaj volské oko a dokonči žemľou potreto horčicou!
Odporúčané pivo: Stupavar – American IPA
Na chuť!
Juro
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.