Salón piva, čokoláda, stehná a Berhet

Salón piva v septembri priniesol veľa zaujímavostí, no o všetkých sa nedá písať. Vybral som podľa mňa totálneho víťaza a pivo, ktoré mi ako prvé najviac chutilo. Dictator by mal diktovať, tak sa pozri, čo mi nadiktoval.

Potrebuješ
  • Kuracie stehná: 2 kg ( či s kosťou, alebo bez, jest ju nebudeš, poodpadávajú sami )
  • Čokoláda mliečna: 200 g
  • Pivo: 0,5 l Berhet – Dictator
  • Soľ: 10 g
  • Korenie čierne: 3 g
  • Čerstvé čili: 5 g (pálivosť záleží od teba, ja som použil habanero orange )
  • Paradajka: 3 veľké
  • Tatarská omáčka: 300 g
  • Baby špenát: 200 g
  • Mladá cibuľa: 200 g
  • Žemľa: 6 ks (ja som použil cibuľovú)
  • Nakladané uhorky: 200 g
Postup

Kuracie stehná rozdeľ na menšie kusy. Vo väčšej miske zmiešaj pivo s korením, soľou, čokoládou, nasekaným čili a poukladaj do nej pripravené stehná. Misku zakry a vlož do chladničky minimálne na noc. Ak si tu, zapni rúru na 130° C a stehná prelož do pekáča aj so všetkým ostatným, prikry alobalom a peč cca 2 hodiny podľa veľkosti stehien.

Ak si ich upiekol, stiahni z nich kožu a odlož bokom (ešte ju budeš jesť). Vyber stehná a mäso otras s kostí. Všetok výpek prelej do hrnčeka a redukuj do hustej omáčky (neboj dlho to nebude trvať, máš tam čokoládu ). Medzi tým daj rúru na 180° C. Na pekáč rozlož kuracie kože a rozkrojené žemle. Vlož do rúry a nechaj cca 5 minút zatiahnuť (nech máš chrumkavý čips a žemľa sa ti nerozpadne po prvom kúsnutí).

Už máš zredukovanú omáčku, natrhané mäso a si hladný? Tak si sprav večeru, je ten správny čas. Vrchnú časť žemle natri tatárskou a na spodok naukladaj mäso a prelej ho omáčkou z výpeku. (nemusíš šetriť).

Potom ukladaj vypečenú kožu, plátky paradajky, baby špenát, nakladané uhorky a mladú cibuľu. Samozrejme pri jedení ti to bude tiecť aj po rukách, ale to k tomu patrí. Hlavne sa vyser na príbor a jedz ako kráľ. Tak to nezabudni zapiť dobrým pivom ako je Dictator od Berhet.

Pamätáš si, ako som raz písal o rôznych pivách a jedlách priamo k nim? Ukáž práve to tvoje obľúbené a ja ťa to naučím. Tak mi napíš!

Na chuť!

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.

Článok bol aktualizovaný