V Bratislave chystajú najväčší remeselný pivný bar

Pivný bar 2

Pivná revolúcia na Slovensku pokračuje. Netýka sa len malých remeselných pivovarov, ale aj špecializovaných podnikov. Tie pribúdajú ako huby po daždi po celom Slovensku. Majú jedno spoločné – v ich pivnej karte nájdete pivá z rôznych remeselných pivovarov. Pivný diktát gigantov v nich nehrozí. Jeden z najväčších degustačných barov sa aktuálne chystá v Bratislave, minimálne čo sa týka pivnej ponuky.

Damian BeerKoncept totiž mení Damian Beer&Ale.  Pivotéka, ktorú môžete nájsť na Trenčianskej ulici v Bratislave, rozširuje svoju ponuku o degustačný bar. Podľa doteraz zverejnených informácií by v Ružinove chceli mať na pípach až 22 remeselných druhov piva. Medzi nimi určite nebudú chýbať pivá pod značkou Damian, keďže majiteľ podniku stojí za rovnomenným kočovným pivovarom. Aktuálne najširšou ponukou remeselného piva sa v Bratislave môže chváliť Hostinec Richtár Jakub, ktorý má na výčape pravidelne 13 druhov remeselného piva.  V Ružinove by ich tak mali s náskokom prekonať. Kedy budú otvárať je nateraz otázne, práce však už začali.

Skupinová terapiaPrírastok na Trenčianskej ulici však nebude jediný. Ďalšiemu podniku zostávajú do otvorenia už len hodiny. Od budúceho týždňa by chceli ponuku podnikov, ktoré sa špecializujú na remeselné pivo, rozšíriť aj v centre mesta. Brány totiž otvorí podnik Skupinová Terapia. Ten už na stránkach reklamuje, že na pípach ponúkne 10 druhov remeselného piva. Nájdete ho na Kollárovom námestí, v budove kde sídli napríklad aj Amazon. Za podnikom stojí majiteľ, ktorého môžete poznať napríklad z podniku Le Šenk. Zaujímavosťou podniku je aj to, že by mal brány pravidelne otvárať už od ôsmej hodiny ráno. Zatvárať by mal o polnoci.

Nové projekty nie sú prekvapením. Bratislava zažíva pivnú revolúciu a aj kúpyschopnosť obyvateľstva pomáha tomu, že priaznivci vyhľadávajú remeselné pivo, za ktoré sú ochotní priplatiť. Ak by sme však porovnávali podniky v dvoch najväčších slovenských mestách, víťazne by vyšli Košice. Minimálne podľa kvantity ponúkaného piva v jednom podniku. Tamojšie Dobré Časy totiž majú na výčape bežne 26 druhov piva, toto číslo však vedia aj rozšíriť. „Boli dni keď bolo narazených aj 72 píp a pivo tieklo jedna radosť,“ povedal pred rokom majiteľ košického podniku  Miroslav Želinský. Okrem Časov má v ponuke 26 píp aj košický podnik Red Nose Pub.

Snímky: oPive.sk, Flickr, Damian Beer&Ale