Dnes ochutnáme pivo s názvom Forgach, ktoré nesie podtitul Herbal Ale z Novohradského podzámčia. Ide o pivo, ktoré na trh uviedol pivovar Huncút. Jeho zloženie nie je až také jasné, keďže pivovar na etikete uvádza, že pri výrobe tohto piva použil exkluzívnu zmes kvetov a bylín.
Pivovar ho predstavil nasledovne: „Jedinečný pivný špeciál, prevoňaný zmesou bylín spod Haličského zámku od Zuzany Kaššovej, uvarený aj z vody, ktorú kedysi pila autorka Ťapákovcov Božena Slančíková Timrava.“
Názov piva: Forgach – Herbal Ale z Novohradského podzámčia
Pivovar: Pivovar Huncút
Druh piva: Herbal Ale
Krajina: Slovensko
Stupňovitosť: 11°
Obsah alkoholu: 4,7%
Zloženie: Voda, jačmenný a ovsený slad, chmeľ, kvasnice, exkluzívna zmes kvetov a bylín, dextróza.
Cena: Za pollitrovú plechovku sme zaplatili 3,69 eura.
Farba: Svetlo-hnedá pivo je výrazne kalné.
Pena: Stredne vysoká so smotanovu konzistenciou. Pomerne rýchlo padala.
Vôňa: Kombinácia sladu, karamelu, kvetín ako materina dúška či púpava.
Chuť: Sladový základ je stredne výrazný, rezkosť jemne nižšia. V chuti kombinácia karamelu, sladu, zemitých a zmesky bylinných tónov. Horkosť je výraznejšia, doznievanie suchšie s bylinnou stopou.
Zhrnutie
Pivo, ktoré nemusí sadnúť na prvý dúšok. Bylinky a kvety sa hlásia výraznejšie k slovu a je na preferencii pivára, či mu to sadne, alebo nie. Aj my sme hútali, či toto bol zámer, alebo vedľajší produkt nechceného. Plusom je hutnosť tónov aj originalita. Za nás to stačilo na 6,5 bodu. Pokojne však ochutnajte.