Prvý nástrel: Ideme na stredné Slovensko. Konkrétne do Banskej Bystrice. Dvaja páni Branislav Cvik a Ľubomír Vančo tu zachránili tamojší pivovar. Nebojovali len so zlými ekonomickými výsledkami, ale aj kvalitou piva. To veruže nemalo najlepšiu povesť. Ich Urpiner si za posledné roky vybudoval celkom slušné renomé. Siaham po ich Darku, teda tmavej jedenástke. Som zvedavý.
Názov piva: Urpiner Dark
Pivovar: Banskobystrický pivovar
Druh piva: Tmavý ležiak
Krajina: Slovensko
Stupňovitosť: 11°
Obsah alkoholu: 4,5%
Farba: tmava, sýto čierna (takmer ako noc)
Vôňa: sýto ťažká, s nádychom karamelu, výrazne nasladlá
Pena: hustá. Držala riadne dlho.
Chuť: Rozlišujem dva druhy tmavých pív podľa chuti. Medové (resp. karamelové) a kávové. Ale toto nemá výraznejší príklon ani k jednej tejto skupine. Má jemne kávovú chuť s medovým bruškom a jemnou horkou koncovkou. Rezkosť je akurátna.
Zhrnutie
To je dilema. Pivo je čo sa týka chutí vyvážené, veľmi dobré piteľné. Asi by som si ho na letný večer nedával, keďže je ťažšie. Rozmýšľam či je dobré, že pivo nie je chuťovo vyhranené, že sa drží v línii nikoho neuraziť ani výrazne nadchnúť príklonom k jednej chuti. Mne to možno osobne trošku vadí. Aj to mu uberá nejaký ten bodík. Celkovo som však milo prekvapený. V zložení som nenašiel žiadne umelé sladidlo, len cukor. Beriem. Do Bystrice posielam veľmi slušnú sedmičku.