„Chemické laboratórium“ z Pardubíc (Pernštejn polotmavé)

Pernstejn

Prvý nástrel: Na pive je krásne to, že je vyrobené len z troch základných ingrediencií. Stačí voda, slad a chmeľ a na svete je jeden z najúžasnejších nápojov. Len keby… keby sa neobjavila chémia. Tú som objavil aj u mojej obľúbenej značky Pernštejn (na jeho Taxisa nedám dopustiť). Mám pred sebou „Polotmavé výčepní.“ Keď som sa pozrel na zadnú etiketu, zostal som sklamaný. Okrem kyseliny askorbovej (je to vitamín „C“), som v zložení našiel aj náhradné sladidlo E954. Jedná sa o sacharín, ktorý je považovaný za nebezpečný. U nás je jeho používanie dovolené len v obmedzenom množstve. Čo už. Za desať bodov to nebude, ale preč všetky predsudky, ide sa testovať.

Názov piva: Pernštejn Polotmavé Výčepní

Pivovar: Pardubický pivovar

Druh piva: Polotmavé výčapné

Krajina: Česko

Stupňovitosť: neuvádza

Obsah alkoholu: 4,0%

Farba: červeno-tmavá

Vôňa: výrazne sladová. Pekne cítiť karamel i kávu. Jemný ovocný buket.

Pena: Hustá. Pekne krúžkovala.

Chuť: Prekvapivo, pivo nie je až také sladké. Aj napriek tomu, že vôňa tomu napovedala. Karamelovo – kávová chuť prechádza do výrazne chmeľovej koncovky. Ako inak, táto nezvyklosť je spôsobená chmeľovým extraktom. Pije sa ľahko, na rozdiel od iných polotmavých špeciálov sa jedná o desiatku.

3/10

Zhrnutie

Keď má pivo v sebe tri látky (chmeľový extrakt, sacharín a kyselinu askorbovú), ktoré tam nepatria, ťažko sa hodnotí. Na sacharín by som prišiel ťažko, keby sa nepriznali v etikete. Čo už. V Pardubiciach vedia variť pivo, toto by však mali čím skôr vyškrtnúť zo svojej ponuky. Na jednej strane hovoria o tradícií a na strane druhej chémiou nešetria. Ale k veci. Pivo sa pije ľahko, chuť je celkom príjemná až na ten netypický chmeľový dojazd. Ale nemôžem dať lepšiu známku ako tri. A to som k Pernštajnu ešte veľmi zhovievavý.

Článok bol aktualizovaný