Trnava, Nitra či Košice. To boli mestá, ktoré sa mohli pochváliť vlastnou degustačnou súťažou. Bratislava však na mape takýchto súťaží chýbala. Zmení sa to však. Už v sobotu 26. mája sa v Bratislave uskutoční 1. ročník degustačnej súťaže domácich pív Bratislavský hrncovar.
Overená klasika
Bratislavský hrncovar prebehne v priestoroch Ružinovského pivovaru Komín. Organizátori vyhlásili tri kategórie, v ktorých budú domovariči porovnávať svoju produkciu:
- Hefeweizen (svetlé pivo do EPM 15 uvarené s minimálne 50% podielom pšeničného sladu, bez konkrétneho obmedzenia – nemecké, americké, nie však witbier)
- American Pale Ale (svetlé pivo vrchne kvasené do EPM 15)
- Stout (do EPM 15, bez obmedzenia typu, ale bez prídavku laktózy)
Prvý ročník súťaže stavil na osvedčené pivné štýly. Dôvod je jednoduchý. Organizátori chcú prilákať čo najväčší počet súťažiacich. Tí môžu svoje vzorky doniesť od 9:00 do 11:00 v deň súťaže. Poplatok za súťažnú vzorku je štyri eurá pri registrácii na mieste, resp. tri eurá pre predregistrovaných súťažiacich prostredníctvom formulára.
Základ obrody
Súťažná vzorka musí byť v minimálnom objeme jedného litra. Organizátori odporúčajú, aby bol objem rozdelený aspoň do dvoch fliaš, ak by náhodou jedna fľaša bola chybná (napr. 3×0,33l, 2×0,5l, 2×0,75l).
Organizátori súťaže si vyhradzujú právo neotvoriť niektorú kategóriu, ak počet súťažných vzoriek v kategórii nebude aspoň štyri. Zároveň si vyhradzujú právo nevyhlásiť víťazov kategórie, v ktorej žiadna vzorka nedosiahne hodnotenie nad 60 percent bodov.
Pozícia domovaričov je v pivovarskom sektore veľmi dôležitá. Práve oni boli základom pivnej obrody a aktuálneho boomu malých pivovarov. Z tejto komunity často vychádzajú nové trendy, ktoré ovplyvňujú celkovú ponuku na trhu.
Snímka: Flickr/Capnvynl