Vojna alebo fraška? Cider uvádzajú aj Pivovary Topvar

Zdá sa, že slovenskú pivnú scénu čaká „horúca“ jar. Minimálne posledné dni tomu nasvedčujú. Medzi dvoma najväčšími slovenskými pivovarmi totiž prebieha súboj, ktorý tu už dávno nebol. Centrom pozornosti je kvasený jablčný mušt nazývaný cider. Ako sa ukazuje, obaja hráči ho na trh uvádzajú v rovnakom čase. Tento súboj pritom miestami pripomína frašku.

Kingswood

Ešte minulý týždeň sme písali o tom, že na štvrtok 19. februára zvoláva Heineken Slovensko svojich obchodných partnerov, ale aj novinárov na slávnostný večer. Jeho cieľom malo byť predstavenie novinky, ktorá vlastne otvorí na našom trhu novú nápojovú kategóriu. Ako sme správne predpokladali, išlo o cider. Nebolo by na tom nič čudné, keby konkurenčné Pivovary Topvar nezvolali svoju tlačovku o deň skôr. Áno, dnes večer (18. februára) chcú predstaviť svoju novinku – cider Kingswood. Že je tento termín podozrivý a asi prispôsobený Heinekenu je zaujímavé. Avšak ani v Hurbanove nezostali bokom a včera večer (s predstihom) odhalili cez svoj Facebook všetky karty. Že to nebol štandardný krok asi netreba pochybovať. Najmä, keď štvrtkový večer stratí kúzlo „prekvapenia“.

Aby toho nebolo málo, Kingswood od Pivovarov Topvar už nájdete aj v predaji. My sme naňho natrafili včera v Tescu na Kamennom námestí. Cider dokonca predávali v akcii za 0,79 eura. V letákoch ho však nikde nereklamovali. Či išlo o špeciálnu „rýchlu“ akciu nevieme, do scenára súboja to však zapadá.

Slovenský Heineken si však predsa len jeden unikát pripíše. U nás vyrábaný cider Strongbow bude zásobovať aj okolité krajiny. „Od 23. januára 2015 sa Strongbow vyrába v pivovare spoločnosti Heineken Slovensko v Hurbanove. Odtiaľ ho bude spoločnosť dodávať na šesť trhov regiónu strednej a východnej Európy, vrátane Slovenska,“ píše sa v tlačovej správe. Podľa pivovaru sa tak Hurbanovo stalo prvým pivovarom v rámci koncernu celosvetovo, ktorý okrem výroby piva pokrýva aj výrobu cideru.

Strongbow5

Konkurenčné Pivovary Topvar svoj cider vyrábať nebudú. Kúsok Kingswood je produktom Plzeňského Prazdroja, ktorý patrí pod rovnakú skupinu SABMiller. Ten jeho výrobu spustil pred necelými dvoma rokmi, keď sa jeho ročná kapacita pohybovala na úrovni 600-tisíc hektolitrov ročne.

Aj keď tu píšeme o veľkom súboji dvoch rivalov, slovenská ciderová scéna začala vznikať oveľa skôr. Svojich priaznivcov si už napríklad získali bratia Oprendekovci z Budimíra. Ich cider môžete nájsť pod značkou Opre’. Zo Svätého Jura zase pochádza cider Jablčnô. Značka Sigelsberg má zase svoj rodný domov v Štiavnických Baniach. Aj oni môžu na súboji gigantov získať. Stačí pritom málo, aby sa konzumenti na Slovensku naučili čo je to „sajder“. Túto výchovnú lekciu pritom Slovákom podľa všetkého zaplatia Heineken a Pivovary Topvar.

 *************

Čo je cider

Ide o kvasený jablčný mušt, ktorý sa dorieďuje na želanú stupňovitosť. Obsah alkoholu sa pohybuje od troch až do ôsmich percent. Bežné sú však aj bezalkoholové verzie. Nápoj si v posledných rokoch získava popularitu po celom svete. Úplne bežný je dnes vo Francúzsku, Veľkej Británii či Španielsku. Nápoj je perlivý a na trhu sa objavujú aj jeho hruškové, brusnicové či čerešňové verzie.