Keď si prečítate názov domáceho pivovaru Dva pivá, hneď viete, v akom kúte krajiny môžete hľadať jeho pôvod. Áno, je to michalovský domáci pivovar, za ktorým stoja domovačiči Marek a Kiťo. „Remeselné pivo u nás v Michalovciach nie je veľmi známe a preto chceme viac evanjelizovať a robiť niečo v tomto smere,“ hovoria pre portál oPive.sk.
Tradičné mesto
Aj napriek tomu, že remeselné pivo v Michalovciach je skôr úkaz, samotný región sa môže pochváliť dlhoročnou tradíciou vo varení piva. „K pivu mám blízko od malička, keďže môj oco pracoval v michalovskom pivovare a ja som sa tam občas dostal. Neskôr pivovar zrušili a oco začal pracovať v sladovni, takže od piva to nie je ďaleko,“ približuje Kiťo.
Marek poukazuje na to, že ich vnímanie piva bolo ovplyvnené regiónom. „V počiatkoch to bol viac menej taký spoločenský aspekt ísť si niekde sadnúť na pivo s partiou, postupne sa ku mne dostali aj nejaké vtedy neznáme pivné štýly, kedže u nás v Michalovciach sme poznali v podstave iba ležiaky a výčapné pivá a hlavnou kategorizáciou bolo či chcem svetlé, tmavé alebo 10° či 12°,“ vysvetľuje.
K samotnému remeselnému pivu sa dostali niekedy pred piatimi rokmi. „Na jednej akcii ochutnali pivo z pivovaru Kaltenecker, vzbudilo to v nás zvedavosť a začali sme sa o to viac zaujímať. Neskôr otvorili pivovar v dedinke pri Michalovciach, čo bol ďalší významný stret s remeslom,“ približujú.
Do istej miery im pomohol ďalší michalovský domovarič, od ktorého si vypýtali recept. „Zohnali sme si suroviny a doma v hrncoch navarili prvé pivo. Prekvapivo nebolo zlé, nedostalo nás do nemocnice, ani nespôsobilo črevné problémy,“ smejú sa dnes obaja. Na rozdiel od iných domovaričov vynechali fázu varenia z koncentrátov.
Postupné zlepšovanie
Obaja hovoria o tom, že sa snažia zlepšovať. Pomáha im internet i knihy. „Veľa veci sme sa naučili, resp. „vychytali sme tomu muchy“ sami. Vymyslíme recept, uvaríme a vidíme čo treba spraviť inak,“ vysvetľujú.
Postupne si založili domáci pivovar, ktorý nazvali Dva pivá. „A ako vznikol názov? Jednoducho, na východe keď prídeš na krčmy, nikdy si neobjednáš dve ale Dva pivá, takže sme využili našu rečovú “vadu” v náš prospech,“ približujú ich zmýšľanie.
Aktuálne rozmýšľajú nad tým, že by skúsili navariť nejakú várku aj kočovne. „Pomaly, ale isto sa chceme zapájať do domovaričských súťaží a naviazať lepšie vzťahy s inými domovaričmi a komunitou pivovarníkov,“ naznačujú ďalšie smerovanie.
Ich cieľom je naučiť čo-to o remeselnom pive aj Michalovčanov. „Rozmýšľame pre začiatok o vlastnom podniku, ale vzhľadom na to, že máme ešte iné školské povinnosti, je to len náš plán,“ prezrádzajú. A čo vlastný pivovar. „To je taký sen, v ktorý veríme, že sa raz naplní,“ uzatvárajú rozprávanie Zemplínčania.
Snímky: Dva pivá