Opäť to nebola nuda. Máme za sebou pivovarnícky rok 2016 a môžeme bilancovať. Pre niekoho bol prelomový, pre iného stabilizačný. Portál oPive.sk sa rozhodol na prelome rokov uskutočniť veľkú anketu medzi pivovarníkmi a odborníkmi, ktorí sa pohybujú okolo piva. Dnes odpovedá spolumajiteľ Kočovného pivovaru Hellstork Peter Holčík.
Ako hodnotíte rok 2016 z pohľadu pivovarníka?
Rok 2016 bol v prvom rade pre náš pivovar veľmi náročný. Okrem toho, že od apríla 2016 sa aktívne pripravujeme na otvorenie nášho vlastného pivovaru (je december a stále nie je všetkému koniec), tak sa udiali aj postupne veľké zmeny okolo „nášho domovského“ podniku v Senici. Za celý rok sme dali cez 20 pivných festivalov a zvýšili kapacitu na maximum, pre naše podmienky. Nadviazali sme kopec skvelých nových obchodných príležitostí, ktoré sa pretavili do skvelých kamarátstiev, tak nestrácame nádej v to, že aj medzi malými pivovarníkmi (a nielen na Slovensku) môže vládnuť vzájomný rešpekt, podpora a výpomoc. Rok bol proste skvelý a tešíme sa na 2017! 🙂
Čo bolo pre vás udalosťou roka?
Fuuuuha, tažka otázka…každá udalosť, ktorej sme sa zúčastnili mala niečo do seba. Už stálicou na prvom mieste je isto Salón Piva, kde máme vždy úspech, čomu sa nesmierne tešíme a ďakujeme všetkým, ktorí podporujú a navštevujú túto akciu. Ľudia čoraz viac získavajú prehľad, čo sa na Slovensku deje s pivom. Môžu si vo viacerých prípadoch „pokecať“ priamo so sládkami, dozvedieť sa tak kopec noviniek. Môžu si na jednom mieste vychutnať väčšinu produkcie slovenského remeselného pivovarníctva…od trendy pív až po kvalitnú klasiku.
Prekvapením roka bol jednoznačne pre nás Námestovský Pivný Festival, kde to z počiatku vypadalo ako tažký prúser, čo za do hodiny otočilo a vypredali sme najviac piva zo všetkých festivalov už o deviatej večer. Kraj, kde ľudia obracajú každú korunu neváhali a radšej pili remeselné pivo (ktoré bolo dvojnásobne drahšie ako giganti ) a pálenku ako veľké pivovary, ktorých stánky zývali miestami práznotou. A v neposlednom rade potešila samozrejme Slovenská Pivovarnícka Akadémia, kde sme opäť žali úspech a našim Ancikristom (Pivo Roka), ako aj „lietajúci“ pivovar roka a najlepší výčapník – náš Marco, za čo ešte raz veľmi pekne ďakujeme.
Aké problémy trápia podľa vás sektor pivovarníctva?
Podľa mňa stále to isté. Zbytočná a prehnaná „papierovačka“ ohľadom zakladania nových pivovarov. O tom, že pivovarník musí byť podložený vôbec nejakým papierom v susednom Rakúsku pokiaľ sa nemýlim to tak nie je), ale to su také okrajové problémy. Najhoršie sú na tom podľa mňa medziľudské vzťahy. Nárastom dopytu po remeselnom pive sa v prvom rade poškodili priateľstvá, nielen tým, že niektorí nadobudli medzi sebou pocit konkurencie, ale aj tým, že proste jednoducho svoj profit položili na prvé miesto pred všetko ostatné (či už rovno od začiatku svojej existencie, alebo postupne časom).
Niektorí dali bokom dobré vzťahy, niektorí sa cítia ako niečo viac, niektorí…aaa…načo…to by bolo stále dookola, pritom zabudli na to, kde začínali. Známe klišé, o ktorom každý hovorí, avšak realita je niekde inde je „ťaháme spoločne za jedno lano“. Všetko proste vysí niekde vo vzduchu a nikto to nechce pomenovať správnymi slovami. A keď sa tak súkromne rozprávame medzi sebou, jednoducho cítim, že to tak je… A myslím, že ďalší rok sa bude lámať veľa ľadov a a udeje sa veľa vecí, ktoré pevne verím, že združia aspoň časť „úprimných“ tejto našej scény, ktorá začne spoločne spolu systematicky pracovať a uvažovať.
Čo vám urobilo v roku 2016 najväčšiu radosť?
Určite to, že sme sa konečne vrhli do stavby vlastného pivovaru. Keď vidíme ako sa to všetko hýbe, rastie, buduje sa a koniec koncov akú má vaša fanúšikovská základňa z toho radosť, ich slova podpory sú skutočným hnacím motorom. Aj keď viem, že naša mesačná produkcia bude len kvapka v mori, dúfam že stále bude prínosom pre slovenské remeselné pivovarníctvo a že stále bude ľudom robiť rovnaku radosť ako doteraz.
Aký bude podľa vás rok 2017? Čo bude pre vás najväčšou výzvou?
Šialený! Chystáme konečne otvorenie nášho pivovaru (pokiaľ všetko v rámci papierov pôjde ako má, tak dúfam, že na jar vypustíme prvé litre z nášho pivovaru). Čo pre nás znamená zastabilizovanie procesov výroby ako aj samotných várok. V tomto je kočovanie nevýhodou. Všetko má svoj strop. Variť napríklad Ancikrista raz tam, raz onam, potom zase inde, kde sa naskytne príležitosť nie je zrovna to pravé orechové. To sa týka aj ostatných pív. Taktiež sa chystáme, ako som vyššie spomenul, robiť zmenu s podnikom v Senici aj na Polianke. Chceli by sme ukončiť éru ochutnávkových pubov SKLEP PUB.
V Senici tak vo februári otvárame na úplne novom mieste prvý HELLSTORK BAR a z našej druhej prevádzky na Polianke (štyri kilometre od Myjavy, osem kilometrov od budúceho pivovaru ) našu pivovarnícku „hospodu“ – HELLSTORK PUB. Zamerať sa tak na čerstvosť piva z nášho pivovaru, ale aj ostatných „hosťujúcich“ pivovarov, ktoré si budeme pre naše podniky voziť sami. No a samozrejme udržať krok. Navštevovať festivaly, robiť ochutnávky a tak robiť aj naďalej osvetu remeselnému pivu. Máme v hlave zopár skvelých nápadov už pekne dlho, ktoré však budeme môcť plne rozvinúť až po otvorení výroby.